Bewoners kijken vreemd op van ‘Courts Circuits’

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Bizarre kunstwerken doken plots op in het Komense straatbeeld. Op acht verschillende plaatsen vragen ze de aandacht van de voorbijgangers. Het gaat om een kunstzinnig project, georganiseerd door het cultureel centrum, waarmee de band tussen de lokale handelaars, ecologie en de artistieke wereld in beeld wordt gebracht.

‘Courts Circuits’ is de naam van het project dat ondertussen reeds de nodige wenkbrauwen deed fronsen. Een bizarre constructie met brilglazen in de vitrine van de opticien of grote marmeren platen met een tekening op bij de steenkapper? Het zijn slechts enkele voorbeelden van de werken die doorheen de stad werd geïnstalleerd. Emilie Biguet die namens het cultureel centrum alles in goede banen leidde, kijkt alvast tevreden naar het resultaat.

“Met Court Circuits wilden we meer dan alleen maar kunst tot bij de mensen brengen. De volledige gemeenschap nam hieraan deel waardoor we wilden tonen dat lokale spelers vaak erg waardevol kunnen zijn. Kunstenaars die hun creativiteit de vrije loop lieten gaan, vonden hun grondstoffen gewoon bij de buren als het ware. Op die manier kwamen 8 kunstwerken tot stand, die telkens in de vitrines van de handelaars werden opgesteld.”

Naast het kunstzinnige speelde ook ecologie een erg belangrijke rol in het verhaal van Courts Circuits. “We vroegen de deelnemende handelaars om een tijdlang hun afval te verzamelen”, gaat Emilie verder. “Afval die erg typerend is voor hun sector en ook enkel daar terug kan worden gevonden. De opticien verzamelde op die manier bijvoorbeeld maandenlang alle glazen van brillen die werden vervangen. Met die glazen ging de kunstenaar aan de slag en werd een artistiek object in het leven geroepen. Wat oorspronkelijk in de vuilnisbak terecht moest komen, kreeg op die manier een tweede leven.”

De kunstwerken van Courts Circuits maken deel uit van een wandeling die de gegadigden tot bij acht verschillende plekjes in de gemeente brengt. Routebeschrijvingen zijn te verkrijgen via het cultureel centrum. Het project loopt nog tot 10 oktober waarna de kunstwerken een nieuwe bestemming zullen krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier