Beeld van OLH in ’t Riet gerenoveerd

Het Christusbeeld OLH in 'T Riet dat zich een een nis bevond in het Belfort werd gerenoveerd en wordt in het najaar terug geplaatst. Op de foto Schepen Renaat Vandenbulcke, de de restaurateur Koen Deweerdt, Marck Pyncket van de Heemkring Menen en Schepen Griet Vanryckeghem.© WO
Het Christusbeeld OLH in 'T Riet dat zich een een nis bevond in het Belfort werd gerenoveerd en wordt in het najaar terug geplaatst. Op de foto Schepen Renaat Vandenbulcke, de de restaurateur Koen Deweerdt, Marck Pyncket van de Heemkring Menen en Schepen Griet Vanryckeghem.© WO
Redactie KW

Bij de start van de restauratie van het Meense Belfort in november 2020 werd het beeld van Onze Lieve Heer in ‘ Riet, dat zich in een nis bevond aan de kant van de Ieperstraat, weggehaald om te worden behandeld.

Het beeld dateert van op het einde van de 17e eeuw en behoorde oorspronkelijk tot de Gilde van de arbeiders of de “Pynders”. Deze Gilde stond onder bescherming van “Onze Heer in ’t Riet” en werd naar alle waarschijnlijkheid vereerd in de Sint-Vedastuskerk.

Rond het jaar 1830 werd het beeld, na de Franse revolutie, overgeplaatst in een houten nis aan de zijkant van het Belfort en dit op initiatief van de handelaars van beide markten. “Christus Flagellé” werd vooral aanbeden in de buurt van Rijsel maar ook dus in Menen, dit bij moeilijke omstandigheden en lichamelijke pijnen, in het bijzonder voor vrouwen met barensweeën.

Veel kleur

De restauratie had tot doel het esthetisch aspect van de polychromie (het gebruik van veel kleur in de kunst) in ere te herstellen.

“De restauratie was echt nodig omdat het beeld dringend behandeld moest worden tegen houtworm en het hout vertoonde ook veel barsten. De restauratie bevatte ook de behandeling tegen insecten, de reiniging van het beeld en het dichten van de uitvlieggaatjes en herstel van kleine haarscheurtjes. De vorige restauratie gebeurde in 1938 en toen ging veel van het originele beeld verloren, vooral van de Polychromie bleef er weinig bewaard” aldus de Roeselare restaurateur Koen Deweerdt.

“Met deze restauratie is een stukje Meense erfgoed, een restant van volksverering, in zijn oorspronkelijke staat hersteld en voor de toekomst gevrijwaard. Erfgoed is één van mijn stokpaardjes en we moeten dat koesteren en voldoende onder de aandacht brengen van onze bevolking. Zo lanceerden we onlangs nog een erfgoedspel en pakken we binnenkort uit met een gloednieuwe erfgoedapp. En dan is er nog een tweede beeld die momenteel in renovatie is en uit het Belfort komt, het Pestbeeld” wilde Schepen Griet Vanryckeghem nog kwijt.

Het beeld van Onze Lieve Heer in ’ t Riet zal voorlopig uitgestald worden in het raam aan de zijkant van het Stadhuis en met daarbij wat historische uitleg. In het najaar zou het dan terug zijn plaats krijgen in het Belfort.

(WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier