Beeld van Folon opnieuw te bewonderen op strandhoofd van Knokke-Heist

© DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Het bekende bronzen kunstwerk van Jean-Michel Folon, getiteld ‘De zee, die grote beeldhouwer’ is sinds kort opnieuw te bewonderen op het strandhoofd van Knokke-Heist. Het kunstwerk werd in oktober 2021 weggenomen door de firma Art Salvage die de beeldencollectie van Knokke-Heist onderhoudt en herstelt.

Het zittend mannetje trotseert al meer dan 20 jaar de zeewind op een strandhoofd. Door de stroming, zon, zand en zout kreeg het beeld dan ook al heel wat te verduren. Bij de laatste inspectieronde bleken de verankering en de onderste ledematen van het ventje losgekomen en was ook de patina van het brons deels verdwenen.

In de ateliers van Art Salvage werd in overleg met de Fondation Folon het beeld hersteld en opnieuw gepatineerd. Deze week werd de sculptuur van Jean-Michel Folon teruggeplaatst op het strandhoofd ter hoogte van de Parmentierlaan.

Ongevoelig en hard

Jean-Michel Folon’s voornaamste inspiratiebron is het ongevoelige en harde van deze wereld, getransformeerd door zijn dichterlijke gave en door zijn subtiele, maar soms bijtende humor.

Hij overleed op 71-jarige leeftijd aan leukemie. Als kind bracht Jean-Michel vaak zijn vakanties door in Knokke-Heist. Voor het beeldje op het strandhoofd liet Folon zich inspireren door het werk van René Magritte. Het mannetje met de hoed lijkt echter ook op inspecteur Maigret uit de gelijknamige boeken van Georges Simenon. De naam van het werk is geïnspireerd op het kunstessay van Marguerite Yourcenar, ‘De tijd, die grote beeldhouwer’.

(DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.