Ateljee44 toont kunstwerken in Sint-Andriesziekenhuis

De kunstwerken van Andy De Wilde en andere kunstenaars van Ateljee 44 zijn binnenkort te zien in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt.© foto TVW
De kunstwerken van Andy De Wilde en andere kunstenaars van Ateljee 44 zijn binnenkort te zien in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt.© foto TVW
Redactie KW

Ateljee44, het artistieke atelier van Mivalti, brengt heel wat talentvolle kunstenaars samen met als doel in dialoog te gaan met de bevolking. Vanaf zaterdag 6 maart zullen verschillende kunstwerken van hen acht weken lang te bewonderen zijn in het Sint-Andriesziekenhuis.

Een van de kunstenaars is de 35-jarige Andy De Wilde, een enthousiaste en goedlachse kerel die ons maar al te graag ontvangt in de tuin van de voormalige B&B in de Stationsstraat 52. Andy woont daar samen met zeven anderen onder begeleiding. “Er wonen hier vier mannen en vier vrouwen”, vertelt Andy. “Ik woon hier nu twee jaar en heb het enorm naar mijn zin. Daarvoor woonde ik zelfstandig onder begeleiding van Mivalti, maar ik voel me meer thuis in een grote groep. Ik heb graag wat mensen rond me. Anders zit ik te veel alleen en heb ik niemand om ’s avonds mee te praten. Hier eten we samen en kunnen we kiezen of we nog in de woonkamer televisie kijken of activiteiten doen. Als we alleen willen zijn, kunnen we altijd naar onze kamer gaan. Bovendien kunnen we genieten van deze grote tuin. We maakten zelfs een pingpongtafel.”

Tandenstokers en dopjes

Overdag gaat Andy naar de dagbesteding van Mivalti en drie halve dagen per week gaat hij naar Ateljee44 om te werken aan zijn kunstproject. “Momenteel maak ik een grote maquette van een kasteel. Ik startte met de bouw van een houtskelet om nadien af te werken met klei, cement en steentjes. Als versiering gebruik ik allerhande voorwerpen, zoals tandenstokers en dopjes van balpennen. Af en toe gebruik ik ook Lego.”

Het kasteel is het tweede grote project van de kunstenaar. “Ik maakte al eens een groot voetbalstadium dat te bezichtigen was in het Reuzenhuis in Tielt. Ik heb trouwens al een volgend project in mijn hoofd: het bouwen van een groot vikingschip.”

“Mensen kunnen onze kunst huren via de Artotheek”

Andy is blij dat hij mee kan werken aan de tentoonstelling in het Sint-Andriesziekenhuis. “Naast mijn grote projecten schilder en knutsel ik andere kunstwerken. Zo boetseerden we met de groep bijvoorbeeld enkele beeldjes voor het kunstproject ‘Coming World Remember Me’ van Koen Vanmechelen. Enkele jaren geleden werden al deze beeldjes in Ieper tentoongesteld ter herdenking van de oorlogsslachtoffers. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in kunst. Vroeger heb ik nog schilderlessen gevolgd. Het is een echte uitlaatklep. Mensen kunnen onze kunst huren via de Artotheek van Ateljee44. De werkwijze is vergelijkbaar met een gewone bibliotheek.”

Lockdown

Het Sint-Andriesziekenhuis is actueler dan ooit door de huidige pandemie. Voor Andy was de eerste lockdown heel zwaar. “Normaal ga ik elke twee weken een weekend naar huis om mijn ouders te zien. Tijdens de eerste lockdown was bezoek verboden en heb ik tussen maart en juli geen enkele keer fysiek contact gehad met mijn ouders. Dat was voor mij een zware tijd. Mijn ouders wonen in Zaffelare en mochten ook geen verre verplaatsingen met de auto doen. Dus zelfs even zwaaien aan het raam was onmogelijk. Dan heb ik toch afgezien. Ik ben opgelucht dat bezoek nu wel toegelaten is en dat ik af en toe naar huis mag gaan.” (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.