Artistiek talent in de kijker: Lies (35) en Marnix (59) stellen tentoon in gemeentehuis

Lies Vanloocke bij recent werk Iljo Keisse 'Fading Out' en een berglandschap. © Luc
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

Met ‘Kunst in het gemeentehuis’ werd op 10 mei het startsein gegeven voor een nieuw cultuurproject waarbij het lokaal bestuur kunst dichter bij de burger wil brengen. Nog tot en met 20 november is dat de taak van Lies Vanloocke (schilderijen) en Marnix Mabbe (letterkappen).

Lies Vanloocke (35) studeerde in 2009 af als master in de Schilderkunst aan Sint-Lucas Gent. Ze groeide op in en tussen de kunst. “Er zijn heel wat keramiekers in onze familie en als kind keek ik altijd verlangend uit naar de boeiende uren in de tekenacademie in Ingelmunster”, aldus Lies. “Ik was dus al van jonge leeftijd in de ban van het artistieke. Ik droomde er van om later leerkracht plastische opvoeding te worden. Een droom die ondertussen in vervulling is gegaan. Ik schilder vooral graag landschappen. Dat zijn voor mij flarden impressies die ik bijhoud van de reizen die we maken. Zo bracht ik tal van foto’s, schetsen en tekeningen mee uit Thailand, Laos, Australië, Mexico… waarop ik dan verder borduur. Ik schilder graag in series; nu eens zandvlaktes of ijsvelden, dan weer luchten of reflecties op het water.”

Lies benadert dus het landschap op haar eigen manier. Verwacht geen stille afbeeldingen van een Vlaamse hoeve met een wal er rond. “Landschappen schilderen betekent voor mij ruimte scheppen en ruimte is een creatie van de geest, een emotie zeg maar. Daarom schilder ik graag op groot formaat. Dat doe ik met acrylverf. Die verf kan ik in fijne lagen aanbrengen: soms transparant, soms geef ik de verfdruppels de vrije loop. Onder de meeste werken die ik realiseer, steken er andere schilderijen die zo hun rol krijgen in het spel van de gelaagdheid en die een extra dimensie geven aan het werk.” Ondertussen evolueert het oeuvre van Lies naar het schilderen van figuren die ze met haar vertrouwde landschapstechnieken op het canvas penseelt.

Marnix Mabbe kapt teksten in steen.
Marnix Mabbe kapt teksten in steen. © Luc

Letterkappen

Marnix Mabbe (59) is praktijkleraar plaatwerk en lassen aan het VTI in Waregem. “Ik had als kind al snel de drang om creatief bezig te zijn. Mijn pa had een atelier met een werkbank en daar kon ik me uitleven met het maken van houten en metalen creaties. Zeven jaar terug ben ik me dan gaan concentreren op het letterkappen. Mijn echtgenote Ann en ikzelf zijn adepten van Buren bij Kunstenaars en zo kwamen we terecht bij het Creatief Nest in Ardooie waar niet alleen kalligrafie gedemonstreerd werd, maar ook letters in steen werden gekapt.”

“Het basismateriaal hiervoor was heel eenvoudig, enkele beitels en een hamer volstonden om teksten in arduin, leisteen of witsteen te kappen. Ann volgde onmiddellijk een cursus kalligrafie en dankzij haar aanmoedigingen zette ik me aan het werk. Tijdens onze vakantie volgden we drie jaar een workshop in de Provence in het dorpje Bras-d’Asse, het Mekka voor letterkappers. Het was een ware verrijking. Ik zie het kappen van letters als een ambacht. Het ontwerpen en het schikken van de letters is een kunst. Alles gebeurt manueel. Stenen nodigen uit om er iets blijvends op te schrijven, een boodschap die ik blijf uitdragen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier