Amnesty International houdt Human Rights Cartoonexpo in Speelmanskapel Brugge

Marc Lamoot en Mieke David staan in voor de organisatie.© Davy Coghe
Marc Lamoot en Mieke David staan in voor de organisatie.© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de Speelmanskapel in Brugge is nog tot en met 23 mei de Human Rights Cartoonexpo van Amnesty International te bezichtigen.

De Cartoonexpo in de Speelmanskapel in Brugge, op de hoek van de Speelmansrei en de Beenhouwersstraat, komt voort uit de ‘Olense Kartoenale’ waar sinds 2009 jaarlijks een prijs uitgereikt wordt voor het thema mensenrechten. “Die twaalf jaar mensenrechtencartoons resulteert nu dus in de boeiende tentoonstelling ‘Human Rights Cartoonexpo’”, zegt Marc Lamoot van de Brugse afdeling van Amnesty International, die samen met Mieke David instaat voor de lokale organisatie.

40 cartoons

“De tentoonstelling was in juli 2019 voor het eerst te bezichtigen in de Sint-Niklaaskerk tijdens de Gentse Feesten. Sindsdien was de collectie ook al in tal van andere grote en kleinere gemeenten te zien, onder meer ook in Antwerpen en Brussel. Nu is ze dus ook in Brugge te zien. De tentoonstelling bestaat uit 40 cartoons uit alle hoeken van de wereld, waaronder acht Belgische tekeningen. Iedere tekenaar geeft in een cartoon zijn eigen unieke en scherpe kijk weer op uiteenlopende mensenrechtenthema’s zoals persvrijheid, gezondheidszorg en armoede.”

Petitie voor journalist

Bezoekers kunnen tijdens de expo ook een petitie tekenen voor Prageeth Eknalogoda, een journalist en cartoonist uit Sri Lanka die in januari 2010 plots verdween. Vlak voor zijn verdwijning schreef hij nog een kritisch artikel over de toenmalige president. Amnesty International is bezorgd dat hij het slachtoffer werd van een gedwongen verdwijning.

De tentoonstelling is nog tot en met 23 mei gratis te bezichtigen, telkens van 14 tot 18 uur in de Speelmanskapel, Beenhouwersstraat 1 in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier