Amateurkunstenaars tonen werken tijdens tentoonstelling Golden River – Kunst & Kunde in Desselgem

Greta Vanhoutte, Judith Van Cauwenberghe en Sofie Peers. (foto PNW)
Redactie KW

Naar tweejaarlijkse gewoonte vindt komend weekend de tentoonstelling ‘Golden River – Kunst & Kunde’ plaats in het ontmoetingscentrum De Coorenaar. 45 amateurkunstenaars tonen er hun beste werken.

Het is de zesde keer dat de kunsthappening, waarvan de roots teruggaan tot 1994, doorgaat. Ooit begonnen in gemeentelijk park De Mote heeft Kunst & Kunde nu een vaste stek gevonden in het ontmoetingscentrum De Coorenaar in Desselgem. “Maar we beginnen op onze limieten te botsen. Met 45 deelnemers bezetten we bijna de volledige zaal. Er is slechts een kleine groeimarge meer”, vertelt Greta Vanhoutte (63), die de organisatie al meer dan tien jaar op zich neemt. Tegenwoordig wordt ze daarvoor bijgestaan door Sofie Peers, Bea Van Oosthuyse en Judith Van Cauwenberghe.

Uiteenlopende disciplines

De organisatie verzamelde 45 amateurkunstenaars, die allemaal verwant zijn met één van de drie Waregemse deelgemeenten. 19 deelnemers wonen in Desselgem, 11 personen zijn woonachtig in Sint-Eloois-Vijve en zeven mensen komen uit Beveren-Leie. De overige acht deelnemers hebben een band met één van de gemeenten. “Hun disciplines lopen ver uiteen. Het gaat van schilderen en tekenen over glaskunst en miniatuurbouw tot keramiek en juwelen. Opmerkelijk: we hebben iemand die aan pyrografie (houtbranden, red.) doet”, vertelt Greta.

Qua leeftijd is het deelnemersveld eveneens uiteenlopend. “De jongste kunstenaar is 16 jaar, een groepje oude getrouwen nadert of overstijgt de kaap van 80 jaar. Het is fijn om te zien dat we daarnaast tien nieuwe kunstenaars konden overtuigen”, vertellen Greta en Sofie, die ook workshops voorzien. “Op zondagnamiddag kan je je aan boetseren, haken of schilderen wagen. De deelname is, net als de toegang, helemaal gratis”, klinkt het.

Veiligheidsmaatregelen

Kunst & Kunde trekt iedere editie zo’n 500 geïnteresseerden naar het Desselgemse ontmoetingscentrum. Door de coronacrisis moet de organisatie deze keer wel enkele veiligheidsmaatregelen nemen. “Omdat het een klein evenement is, werken we niet met een Covid Safe Ticket. Iedereen moet een mondmasker dragen, behalve als je neerzit in de gelegenheidsbar. Na je bezoek kan je daar gezellig iets drinken en wat napraten”, besluiten de dames.

Op zaterdag 13 november is de tentoonstelling toegankelijk van 14 uur tot 18 uur. Op zondag 14 november is dat van 10 uur tot 18 uur. Helpende handen voor deze editie en voor de toekomst blijven welkom. (Pieterjan Neirynck)

Contact opnemen kan via https://grk-k.jouwweb.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.