Alexandre Vanwynsberghe wil uitpakken met ‘La Maison Noire d’Art’: “De voorgevel wordt pikzwart”

Alexandre Vanwynsberghe met zijn twee nieuwe werken in het pand aan de Henri Lebbestraat dat helemaal wordt gestript en heringericht. © DJW
Redactie KW

La Maison Noire d’Art: dat wordt de naam van de nieuwe kunstgalerie die Alexandre Vanwynsberghe volgend voorjaar opent in de Henri Lebbestraat. De komende maanden laat hij eerst zijn onlangs aangekocht pand helemaal herinrichten en verbouwen tot een echt kunsthuis.

Om iedereen van z’n plannen op de hoogte te brengen, heeft kunstenaar Alexandre Vanwynsberghe voor Waregem Koerse alvast twee kunstwerken gemaakt: twee geschilderde collages van enkele van zijn bekende figuren, in de vorm van een paardenkop. “De twee nieuwe paardenkoppen zijn bedoeld als een blikvanger voor de komende Koerse. En misschien nog het meest om iedereen te laten weten dat er in de Henri Lebbestraat een kunstgalerie komt”, zegt Alexandre Vanwynsberghe, die tot voor kort aan de Gentseweg in Sint-Eloois-Vijve zijn kunstgalerie had. “Daar heb ik enkele jaren Alexandre Art Gallery gerund. Maar het werd mij duidelijk dat je moeite moest doen om mij te vinden. Daarom dacht ik eraan te verhuizen. In de Henri Lebbestraat 13 vond ik een rijwoning met veel ruimte. Ik laat die helemaal strippen van boven tot beneden. Voorjaar 2022 zal het volledig ingericht zijn, klaar om te openen.”

Atelier in kelder

Intussen heeft Alexandre wel al een nieuwe naam bedacht voor zijn kunsthuis: La Maison Noir d’Art. “Daarmee verwijs ik naar de voorgevel die ik in het zwart laat schilderen. De raampartijen worden opgetrokken, alles wordt groter. In de kelderverdieping richt ik mijn atelier in. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping komt de galerie.”

De galerie moet uitgroeien tot een trefpunt voor actuele kunst

Naast eigen werk zal de nieuwe galerie ook andere kunstenaars uitnodigen om te komen exposeren. “Ik beschik over heel wat contacten en ik leer ook veel nieuwe artiesten kennen. Zo moet La Maison Noire d’Art uitgroeien tot een trefpunt voor actuele kunst”, plant Alexandre Vanwynsberghe.

“Wie allemaal? Dat zal duidelijk worden. Zelf werk ik ook voortdurend aan nieuwe schilderijen, ontwerpen, beelden. Intussen ga ik voluit voor de herinrichtings- en verbouwingswerken die begin oktober starten.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier