Actrice Darya Gantura (35) versterkt korps Kunstacademie: “Ik wil mensen op de planken laten openbloeien”

Darya Gantura: “Iedereen moet op een speelse manier kunnen proeven van drama.” (foto MD)
Redactie KW

De afdeling Woord van Kunstacademie Poperinge mag dit schooljaar de Gentse Darya Gantura in het lerarenteam verwelkomen. De filmactrice is bekend van haar hoofdrol in de telenovelle Ella én zal binnenkort op het witte doek te zien zijn als één van de hoofdrolspelers in de Vlaamse film ‘Red Sandra’. “De collegiale sfeer die zo typisch is voor Kunstacademie Poperinge maakt de pendelafstand meer dan goed”, aldus de Gentse met Russische roots.

Drie schooljaren geleden vulde Darya Gantura (35) de vervanging aan Kunstacademie Poperinge in van haar vriendin en collega-actrice Lize Pede. “Lize was toen geselecteerd voor een Belgisch-Indonesisch uitwisselingsproject Indonesische cultuurvormen en dans te gaan leren. Een kans die ze niet wou laten schieten”, vertelt Darya. “Dat betekende voor mij mijn eerste kennismaking met de Poperingse academie. Hoewel het vanuit Gent vrij ver was om te pendelen, leerde ik er heel wat nieuwe collega’s en leuke leerlingen kennen. De sfeer op school maakt de afstand meer dan goed. Ik herinner me nog dat ik af en toe lesgaf in openlucht, met de koeien als figuranten op de achtergrond”, lacht ze. “Ook het plat Poperings is me bijgebleven, een taaltje waar ik met de beste moeite van de wereld helemaal niets van kan maken. Nochtans gaf ik al vaker les in andere West-Vlaamse academies, waar ik wél de grote lijnen uit het gesprek kan afleiden. Het Poperingse dialect is op dat vlak wel heel speciaal. Wat ik een heel fijn moment vond, was toen één van de leerlingen me trots een door mij gesigneerd kaartje van De Vijfde Boog (een lang vervlogen Ketnetreeks waar Darya in meespeelde, red.) toonde, dat hij al die jaren bewaard had.”

Nederlands leren

In haar jeugd volgde Darya zelf ook dictie in de academie van Aalst. “Om praktische redenen heb ik dat niet heel lang kunnen volhouden. Pas op mijn 14de verhuisde ik van Rusland naar een klein dorpje bij Aalst. De moeilijke aansluiting met de bus naar de academie, maakte het een hele uitdaging om tijdig in de lessen te geraken. Het acteerplezier bleef me wel bij, en beïnvloedde later zelfs mijn studiekeuze.”

Taal is alles. Pas toen ik het Nederlands beheerste, voelde ik me hier thuis

Darya volgde de vierjarige opleiding Drama aan het KASK in Gent. “Mijn eerste jaren in België vormden een eenzame en zware periode. Dat ik de Nederlandse taal niet machtig was, en bijgevolg ook iets belangrijks als humor niet onder de knie had, maakte het moeilijker om nieuwe, hechte vrienden te maken en mij hier thuis te voelen. Pas als je de taal beheerst, pas als de basis gelegd is, hoor je erbij en pas dan ook volgen zaken als vriendschap en cultuur. Aan de academie en later aan het KASK leerde ik al gauw accentloos spreken, een essentiële vaardigheid in mijn vakgebied, al had ik zeker ook het geluk over een goede taalaanleg te beschikken. Hoewel een opleiding aan een academie je niet meteen tot een professioneel acteur maakt, is het vaak de aanzet naar méér dan alleen je uitspraak op punt zetten. Des te belangrijker vind ik dat leerlingen er op een plezante en speelse manier proeven van alle aspecten die drama te bieden heeft. Al doende leer je er om wat opener en spontaner in het leven te staan en verbaal en fysiek open te bloeien. Lessen Woord kunnen bijvoorbeeld erg deugddoend zijn voor jongeren die wat verlegen zijn.”

Acteren voor camera

“Dit schooljaar zal ik op woensdag de vakken Theater en Drama geven, zowel aan jongeren tussen 12 en 18 jaar als aan volwassenen. Samen met Lize Pede pendel ik op woensdag van Gent naar Poperinge. Waar de focus in mijn lessen ligt op spel en acteren, is dat bij Lize op theater maken, meer bepaald ook het uitwerken van locatietheater en figurentheater. Een nieuw vak dat ik mag geven is ‘Acteren voor de camera’, voor jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen. Ik kijk er ongelofelijk naar uit, zeker nu we opnieuw wat ‘normaler’ voor de klas mogen staan. Zonder mondmasker mogen lesgeven is een hele opluchting. Voor een les Drama is het zo belangrijk om elkaars gezicht te kunnen zien en van elkaars mimiek de emoties te kunnen aflezen. Naast lesgeven staan er al een aantal grotere theaterprojecten vast voor komend najaar en werk ik aan commerciëlere reclame- of dubopdrachten én ben ik ook bezig met scenarioschrijven.”

Red Sandra

Eind oktober verschijnt – eindelijk – de Vlaamse film Red Sandra waar Darya een van de hoofdrolspelers is. “Red Sandra is een verhaal gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Het vertelt het verhaal van een jong meisje met een ongeneeslijke genetische ziekte en gaat over de strijd tegen de tijd, tegen de farma-industrie, en de liefde voor je kind en het redden van een leven. Ik speel de rol van de moeder, naast Sven de Ridder die de rol van de vader op zich neemt. Rosalie Charles, een jong onontdekt talent, vertolkt de rol van het meisje. Ook zij volgt trouwens Drama in een kunstacademie.”

Sinds die opnames kreeg Darya’s leven een totale omwenteling: in augustus 2020 werd ze voor het eerst mama van Felix. “Die periode heb ik als heel dubbel ervaren. Enerzijds voelde ik me meer dan eens geïsoleerd en eenzaam. Niet alleen tijdens mijn fysiek zware zwangerschap waarin ik niet naar buiten kon om te gaan wandelen, maar ook tijdens de eerste maanden als mama waar je wel wat hulp en advies van buitenaf kon gebruiken. Anderzijds gaf de lockdown de mogelijkheid om te cocoonen zonder al te veel druk van buitenaf. We hadden alle tijd om te knuffelen en te wennen aan het leven met een kindje. Dat bleek geen overbodige luxe, want ons zoontje slaapt pas sinds twee dagen door. Dat ik professioneel een rustjaar kon beleven, was achteraf bekeken dus een geluk bij een ongeluk”, vindt Darya. “De filmpremière van Red Sandra was normaal voorzien voor oktober 2020. Momenteel zijn we hoopvol dat tegen 27 oktober, de langverwachte première, opnieuw volle zalen zullen mogen genieten van ons harde werk”, kijkt de actrice er alvast naar uit. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier