Actie ‘Beeld in jouw buurt’ in Kortrijk is schot in de roos: al 27 beelden kregen plaats

Leerkracht Frank Luts, directeur Nicole Casteele en schepen Axel Ronse.©JVGK
Leerkracht Frank Luts, directeur Nicole Casteele en schepen Axel Ronse.©JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Guldensporencollege campus Kaai stelt binnenkort het beeld ‘Le Conscient’ van Octave Landuyt permanent tentoon. Dit in het kader van de actie ‘Beeld in jouw buurt’, waarbij Stad Kortrijk op zoek gaat naar gepaste locaties om kunstwerken in het openbaar domein te tonen.

Begin december 2020 lanceerde Kortrijk de actie ‘Beeld in jouw buurt’. Met dit project wil de stad de beelden van de Kortrijkzaan teruggeven aan de Kortrijkzaan. Door samen met hen op zoek te gaan naar mogelijkheden en plekken waar die kunstwerken op een passende, toegankelijke en veilige manier kunnen opgesteld worden. Voor maar liefst 27 sculpturen die vandaag in het Regionaal Erfgoeddepot Trezoor bewaard worden, werd een passende plek in de stad of deelgemeenten gezocht.

Kunst in publieke ruimte als speerpunt

Inwoners kregen de kans om mee te bepalen waar ze beeldhouwkunst in de publieke ruimte willen integreren. De actie leverde 40 aanvragen op voor 17 kunstwerken. “We maken van kunst in de publieke ruimte een speerpunt en we zien dat het werkt. Zowel inwoners als bezoekers zijn verrast en verwonderd over de sculpturen in de stad, kijk maar naar de Zie Mie beeldjes van Mie Bogaerts! Ook de Vlaskapel vond zijn originele plek terug op de Vlasmarkt. Nu gaan we nog een stap verder door de Kortrijkzaan zélf de kans te geven om een kunstwerk uit ons erfgoeddepot Trezoor een verrassende plek in Kortrijk te geven”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Axel Ronse (N-VA). “Met 29 unieke aanvragen is dat een schot in de roos. Ook de locaties zullen voor verrassingen zorgen.” Een van de eerste locaties is Guldensporencollege campus Kaai.

Open kijk

Het Guldensporencollege campus Kaai diende 4 voorstellen in. Een van de 4 gekozen werken is ‘Le Conscient’ van Octave Landuyt. Het is een monumentaal beeld in keramiek met een voorstelling van een hoofd rustend op twee handen. Het werk is gemonteerd op een marmeren sokkel. Het beeld mag niet buiten staan en krijgt nu de ideale en veilige locatie aan de voormalige inkom van het schoolgebouw aan de Diksmuidekaai.

Het beeld ‘Le Conscient’ van Octave Landuyt.© gf
Het beeld ‘Le Conscient’ van Octave Landuyt.© gf

“Zo zullen veel wandelaars langs de Leieboorden kunnen genieten van het kunstwerk. Later wordt het voormalig onthaal misschien een permante tentoonstellingszaal”, zegt leerkracht Frank Luts. “Wij willen onze leerlingen opleiden tot jongvolwassenen met een open kijk. Kunst kan hierin letterlijk en figuurlijk een mooie rol spelen. Kunst doet jongeren even stilstaan: verwonderd, vragend, kritisch, genietend. Welkom dus, Le Conscient”, aldus directeur Nicole Casteele. De stad werkt ondertussen verder aan alle aanvragen. Onder de aanvragers bevonden zich scholen, sociale organisaties, handelszaken, syndicussen en particulieren. “Een leuke mix die mensen op niet voor de hand liggende locaties zal confronteren met kunst”, besluit de schepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.