https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Aangrijpende kunstinstallatie met 200 oude reiskoffers in Belle Godshuis

Burgemeester Emmily Talpe, Christophe Busch, directeur Hanna Arendt Instituut en kunstenaar Willy Baeyens. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

De stad Ieper organiseert van 17 september tot en met zondag 14 november de campagne ‘Burgerleed in Oorlog’. Met het initiatief wil Ieper, vanuit haar engagement als Vredesstad, de focus leggen op het leed dat burgers treft tijdens conflicten.

Deze aangrijpende kunstinstallatie van Willy Baeyens bestaat uit 200 oude koffers en confronteert de bezoeker met portretten van omgekomen kinderen in Auschwitz – Birkenau tijdens de Holocaust. De koffers tonen geschilderde portretten van kinderen van over de hele wereld van wie het jonge leven abrupt werd afgebroken door de gruwel van de Holocaust. Het initiatief wil tevens een lans breken om in de toekomst meer aandacht te schenken aan de gevolgen voor de mens, het kind, de man, de vrouw, die buiten haar of zijn wil om in een oorlogssituatie belandt. ‘Burgerleed in oorlog’ wil burgerslachtoffers een stem en een gezicht geven.

200.000 kinderen

De kunstinstallatie ‘Left Luggage’ telt 200 open oude reiskoffers. Het getal 200 staat symbool en refereert naar één duizendste van de 200.000 omgekomen kinderen in Auschwitz-Birkenau tijdens de Holocaust. De koffers tonen geschilderde portretten van kinderen (oil en canvas) afkomstig van over de hele wereld (joden, zigeuners, Polen, Russen, kinderen met een beperking…). Kinderen van wie het jonge leven abrupt werd afgebroken door de gruwel van de Holocaust. De blik van de kinderen, hun ogen die je volgen bij een wandeling langs en tussen de koffers maken de pijn, angst en verdriet haast voelbaar. Een sterkere confrontatie met de gruwel die deze kinderen één voor één ondergingen, is niet mogelijk. De drijfveer om deze aangrijpende kunstinstallatie te creëren over de Holocaust is ontstaan na een confronterend bezoek aan het museum ‘Kazerne Dossin’ in Mechelen. Tussen 1942 en 1944 werden hier bijna 26.000 joden en zigeuners gedeporteerd naar concentratiekampen Auschwitz-Birkenau. Slechts 5 procent van hen keerde terug. (EG)

De tentoonstelling is te bezoeken van maandag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.