83 acteurs brengen George Orwells dierenmetafoor in vierkantshoeve

De kerngroep van Animal Farm maakte pas onlangs kennis met de hoeve waar ze zullen optreden. © SB
Redactie KW

Twaalf voorstellingen zijn er gepland van het totaalspektakel ‘Animal Farm’. Voor deze dierenmetafoor, een klassieker in de literatuur, zocht en vond regisseur Tom Ternest niet minder dan 83 acteurs. Plaats van gebeuren, een leegstaande vierkantshoeve net naast de parking van de Euroshop in Beitem.

Regisseur Tom Ternest moest letterlijk zijn botten aantrekken om vorige zondag voor het eerst de kerncast van Animal Farm te ontvangen voor een repetitie op het modderige binnenplein van de vierkantshoeve in Beitem. Het leegstaande en vervallen pand is eigendom van de familie Kerckhof van Euroshop. “Dit zijn mensen van de business”, zegt Jonah Muylle van De Schaduw, coproducent van Animal Farm. “Het is hun stiel om geld te verdienen en daarom zijn we zo blij dat ze voor ons project het pand helemaal gratis ter beschikking hebben gesteld. Ze waren bijzonder gecharmeerd door ons verhaal vooral omdat er een niet onbelangrijk sociaal luik aan vasthangt.”

Animal Farm is een samenwerking tussen De Spil, De Schaduw en het socioculturele project De Tuin der Lusten en wordt financieel ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap. “De Spil helpt ons vooral logistiek. Ze regelt de ticketverkoop en twee Spiltechnici zorgen dat hier in de hoeve alles technisch vlot zal verlopen. Geen evidentie, want er is hier eigenlijk niets meer. Geen elektriciteit bijvoorbeeld. We spelen ook in openlucht en dan zijn 83 acteurs, van wie er heel wat met een draadloze microfoon moeten spelen, geen evidentie.”

Relevant verhaal

Dat beseft ook regisseur Tom Ternest, al is die niet aan zijn proefstuk toe. De Roeselaarse acteur-regisseur maakte in 2006 al Midzomernachtsdroom, toen ook in samenwerking met De Schaduw. En in 2009 was er het bijzonder gesmaakte massaspektakel Maustrofobie. “In al onze producties zijn we altijd op zoek naar de nodige relevantie. We stellen ons graag de vraag wat er echt verteld moet worden in het theater. Wat is belangrijk en welke elementen uit de literatuur zijn nog altijd actueel? Zo zijn we bij George Orwells Animal Farm uitgekomen.”

Animal Farm is gedroomde speeltuin om het over vandaag te hebben

Animal Farm werd geschreven in 1945 en is een min of meer verholen kritische blik op het communisme. Het boek werd snel ook een toneelstuk en daarin spelen dieren de hoofdrol. In deze dierenmetafoor nemen de bewoners de leiding over van hun boerderij. Alles verloopt er vlotjes tot de varkens de macht naar zich toetrekken en het democratische project al gauw dictatoriale trekjes krijgt.

“Klinkt zwaar op de hand maar er zal in het stuk zeker plaats zijn voor humor en een lach. We schuwen echter ook niet enkele gruwelijke scènes. Het verhaal uit 1945 is voor mij een gedroomde speeltuin om het over vandaag te hebben. Ik heb Orwells teksten stevig bewerkt met de bedoeling dat de kijker even stilstaat bij wat er tegenwoordig allemaal in de wereld gebeurt”, vertelt Tom Ternest.

Open auditie

In de bijna twee uur durende productie komt een spelerskern op het podium van 83 semiprofessionele spelers, amateurs, kinderen en zelfs mensen die nog nooit op de planken hebben gestaan. “We hebben daarvoor een open auditie georganiseerd. Pas na de selectie van de acteurs ben ik beginnen te schrijven. De teksten zijn geschreven op het lijf van de acteurs. Geen evidente klus zeker niet toen corona toesloeg. Plots moesten afspraken en de eerste repetities individueel of in kleine groepjes via Zoom gebeuren. Het stuk werd dan ook nog eens met een jaar uitgesteld. Hoe kneed je in zulke situaties een crew van 83 tot één geheel? Ik heb ervan wakker gelegen”, aldus nog Tom Ternest.

Vierkantshoeve

Voor Animal Farm werd de verlaten hoeve in Beitem stevig aangepakt. “We hebben nogal wat verbouwd”, gaat Jonah Muylle van De Schaduw voort. “Zo moesten op het binnenplein bomen worden geveld en moest een open ruimte worden gecreëerd. We maakten gaten in het dak om een duiventil te maken en er werd naast de mesthoop een nieuwe waterput gemetst. Daarnaast trokken we twee publiekstribunes op waarop telkens 350 toeschouwers kunnen plaatsnemen. De constructies krijgen ook een dak zodat de kijker droog zit. De acteurs spelen in openlucht en als het regent zal het allicht wat modderig worden maar dat zijn dieren op een boerderij wel gewoon”, lacht Jonah.

Er speelt een liveband met zelfgeschreven muziek en er is een koor. In het stuk doen ook heel wat kinderen mee.

Animal Farm wordt twaalf keer opgevoerd op 10, 11, 16, 17, 18, 23, 24, 25, 26 en 30 september en op 1 en 2 oktober. De voorstellingen starten om 20 uur maar de deuren van de stal gaan al om 19 uur open. “Daar ontvangen we het publiek in een gezellige bar waar een drankje en hapje hen opwarmt. Vanaf dat moment start eigenlijk het toneelstuk. De dieren zullen dan al de stal inpalmen en zich tussen het publiek mengen”, besluit Jonah Muylle. (BC)

Tickets kosten 15 euro en 17 euro aan de deur. Ze bestellen doe je via het ticketsysteem van cultuurcentrum De Spil www.despil.be. Meer info op www.deschaduw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier