25 kunstenaars tonen hun band met de Westhoek in nieuwe expo ‘White Sheet’ in Wijtschate

Christof Dehaene in het oud sociaal huis in Wijtschate: “Ideale locatie voor een expo.”©Eric Flamand
Christof Dehaene in het oud sociaal huis in Wijtschate: “Ideale locatie voor een expo.”©Eric Flamand
Redactie KW

In het oud sociaal huis op het Sint-Medardusplein en in de oude pastorie van Wijtschate wordt er vanaf zaterdag 3 april vijf weekends lang een tentoonstelling gehouden door 25 kunstenaars die een band hebben met de Westhoek. Onder hen ook heel wat Heuvellanders. Kemmelnaar Christophe Dehaene is de curator van deze expo ‘White Sheet’.

“Links en rechts kreeg ik de vraag van kunstenaars om nog eens met een tentoonstelling uit te pakken”, begint Christophe Dehaene. “We zijn nu éénmaal mensen die graag met hun werk naar buiten komen. Ik sprak er over met burgemeester Wieland De Meyer die me een ideale locatie voorstelde, het oud sociaal huis in Wijtschate. Dit gebouw staat sinds enkele maanden leeg sinds de verhuis van OCMW en Nestor naar het gemeentehuis de Warande. Het oude gebouw is uitermate geschikt om een expo moderne kunst te organiseren. Later dit jaar wordt deze locatie ook gebruikt om een expo te organiseren met de gevonden vondsten uit WO I tijdens de openbare werken in Wijtschate.”

Wit blad

Ook de pastorie van Wijtschate wordt een kunstruimte. “Het behangpapier met authentiek bloemetjesmotief is al een kunstwerk op zich.”

Voor White Sheet werd samengewerkt met de gemeente Heuvelland en er is ondersteuning via CO7. “De titel White Sheet komt van de benaming die de Britten gaven aan Wijtschate tijdens de Eerste Wereldoorlog. De letterlijke betekenis is een wit blad, dit is waarmee een kunstenaar start gaat. Maar een wit blad is ook voor een kunstenaar een dilemma, een twijfel, een angst om iets op papier of op doek te krijgen. De titel schept een zekere verwachting: wat doet de kunstenaar eigenlijk met zijn wit blad en wat is het eindresultaat?”

“De titel schept een verwachting: wat doet de kunstenaar eigenlijk met zijn wit blad en wat is het eindresultaat?” – Christophe Dehaene

De deelnemende kunstenaars hebben allen reeds een volwaardig parcours achter de rug. In het rijtje van 25 kunstenaars springt Johan Lowie in het oog. “Deze Ieperling woont nu in Amerika. Van familieleden konden we een aantal aquarellen van menselijke figuren bekomen voor onze tentoonstelling”, aldus Christophe Dehaene, die ook een aantal kunstenaars vond dankzij zijn dochter. “Zij stelde zo via Instagram de werken voor van de pas afgestudeerde Timothy Vanlerberghe. Hij pakt uit met verrassende technieken rond schilderijen en tapijten.” Ook Christophe Dehaene zelf stelt tentoon. Hij verwerkt voorwerpen die hij meestal vindt op de rommelmarkten tot kunstwerken. Oude schilderijen verknipt hij om er een nieuw werk van te maken.

Deelnemers

Deze kunstenaars nemen deel aan White Sheet: Bernard Sercu, Sven Verhaeghe, Klaartje Lesage, Christophe Dehaene, Evelien Hiele, Johan Lowie, Frans Vercoutere, Godfried Vervisch, Machteld Vervisch, Johan Debuysere, W.E. Poivre, Joost Denuwelaere, Gilbert Degryse, Trees Le roy, Michael Depestele, Lotte Vandeghinste, Oswald Fieuw, Bettina Couckhuyt, Trui Chielens, Tom Van Ryckeghem , Marleen Guillemont, Darry Plouvier en Thomas Gerard. (Marc Desender)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.