17 kunstenaars, 100 werken en een terras tijdens SYL 2.4 in Dwarsschuur in Wevelgem

De leden van het SYL kunstenaarscollectief biedt aan de hand van een speelse verwijzing een stukje dankbaarheid. (foto CLL)
De leden van het SYL kunstenaarscollectief biedt aan de hand van een speelse verwijzing een stukje dankbaarheid. (foto CLL)
Christophe Lefebvre

17 kunstenaars, bijna 100 tentoongestelde werken en zelfs een heus terras. De leden van het SYL kunstenaarscollectief pakken dit jaar uit met hun SVP 2.4 tentoonstelling, een jubileumexpositie die de coronaperiode van een kunstzinnige toets moet voorzien. Al dat fraais kan straks bewonderd worden in de Dwarsschuur in Gullegem.

Schilderijen, beeldhouwwerken, een comedian of toch maar eerder muziek? “Kunst is zoveel meer dan alleen maar schilderen hoor”, lacht Imre Deneire. Als een van de drijvende krachten achter het Wevelgemse kunstenaarscollectief SYL is hij alvast blij opnieuw de creatieve exploten aan de buitenwereld te kunnen tonen. “Vorig jaar moest eigenlijk onze jubileumeditie worden maar corona gooide heel wat roet in het eten. Onze tentoonstelling moest dan wel opgeborgen worden, de goesting verdween niet en voor dit jaar kregen we de toestemming om SVP 2.4 te laten plaatsvinden.”

Dankbaarheid

SVP en SYL zijn twee verschillende afkortingen die heel wat met elkaar gemeen hebben. “Met SYL hebben we Support Your Locals in het leven geroepen, een vrolijke vereniging van kunstenaars die ofwel in Groot-Wevelgem wonen of een band hebben met de gemeente”, gaat Imre verder. “Jaarlijks proberen we de mensen dan ook een overzicht van onze werken te bieden, met een voorliefde voor het creatieve. Tijdens het zoeken naar een passende naam voor de tentoonstelling sloegen we aan het grappen en zo kwam SVP naar voren. Via een tentoonstelling bieden we onze blik op de maatschappij aan, SYL Vous Plait. Een speelse verwijzing naar ons collectief en een stukje dankbaarheid.”

De jubileumeditie van de expo wordt een unieke uitgave, waar heel wat van de leden hun schouders onder hebben gezet. “Door de coronacrisis was er heel wat onduidelijkheid tot op het laatste moment maar toch besloten we een maand geleden de stap te zetten”, sluit Imre af.

“We kregen de goedkeuring en mogen zelfs een terras voor 50 mensen in elkaar steken. In geen tijd hadden we 17 kunstenaars die hun werk willen etaleren, waardoor blijkt dat er voor kunst nog altijd plaats is in de maatschappij. Met de artiesten kunnen we meteen een brede variatie aan kunst naar voren brengen. Verf, aquarel, klei of zelfs het geschreven woord krijgt in deze expositie een plaats.”

“Het wordt een verhaal waarin iedereen zich zal kunnen vinden. Tijdens de laatste editie die we hebben kunnen organiseren, pal voor de coronacrisis, konden we rekenen op de belangstelling van ongeveer 250 mensen. Of we dat cijfer ook dit jaar gaan halen? Dat is een erg goede vraag waar ik het antwoord bijster op moet blijven. Al komt er slechts 1 bezoeker, dat zal voor ons alvast de pret niet drukken.”

SYL 2.4 vindt plaats in de Gullegemse Dwarsschuur op 22 en 23 mei. De toegang is gratis. Info is terug te vinden op de website www.sylwevelgem.be .

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten