135-jarige Kortrijkse Sint-Lucasgilde pakt uit met tentoonstelling

Rudy Delannoy bij twee van zijn werken © Els Deleu
Redactie KW

De Kortrijkse Sint-Lucasgilde bestaat 135 jaar en pakt van 2 tot 10 oktober uit met een tentoonstelling in de gotische zaal van het Kortrijkse stadhuis. Twintig kunstenaars tonen er hun kunst in verschillende vormen.

“Zoals elk jaar houden we in oktober onze tentoonstelling in het stadhuis van Kortrijk”, begint voorzitter Rudy Delannoy uit Marke. Normaal zijn er een viertal tentoonstellingen per jaar maar dit jaar werd er nog maar eentje georganiseerd in een pand in het Ring Shopping Center Kortrijk. Deze tentoonstelling liet voorbijgangers eens binnenwippen, er waren 1.385 bezoekers. Daarbovenop leverde de tentoonstelling ook enkele nieuwe leden op.”

“Na de schuttersclubs is de Sint-Lucasgilde één van de oudste verenigingen van Kortrijk. Op 2 oktober 1886 verenigden enkele ‘Kortrijkse kunstbeoefenaars en andere neringdoende lieden’ zich om samen tentoonstellingen in te richten en op bepaalde tijdstippen samen te komen. De gilde startte onder de naam ‘Kunstminnende Vrienden onder bescherming van Sint-Lucas.’ Ook Guido Gezelle, Pieter-Theodoor Sevens, Joseph De Coene, minister Julien Liebaert en minister Pieter Tack waren nog lid of erelid.

Nieuw werk

“Een vereniging die 135 jaar bestaat moeten we in ere houden. Het is een opgave om te zorgen dat alles gezond draait en we zoeken onze weg om onze momenteel veertig leden te boeien”, aldus Rudy. “De coronaperiode heeft mensen dof gemaakt, ze zaten te weinig in de wereld en er werden minder werken gemaakt. Iedereen was wel tevreden om nu weer nieuw werk te kunnen tentoonstellen, eerst in het shopping center en nu in het stadhuis.” Op de tentoonstelling in oktober is er opnieuw voor iedereen wat wils. Er zijn meer dan zeventig werken zoals sculpturen en schilderijen maar ook kantkloswerk, keramiek, glaswerk en fotografie.

De gratis tentoonstelling loopt van 2 tot 10 oktober in de Gotische Zaal van het Kortrijkse stadhuis. Van zaterdag tot maandag kan je er van 10 tot 18 uur terecht en van dinsdag tot vrijdag telkens van 14 tot 18 uur. Er zijn telkens een enkele kunstenaars aanwezig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier