Kunst in de stad lokte nu al duizenden bezoekers naar Roeselare

Kunstenaar Paul Deschrijver en curator Jurgen Lievens zien alvast toekomst in het project. (Foto SB) © (Foto SB)
Peter Soete

Met ‘Kunst in de stad’ lanceert de stad Roeselare een nieuw cultuurproject, dat een tijdelijke tentoonstelling met een beeldenroute in Roeselare mogelijk maakt. Deze wandeling/tentoonstelling door het stadscentrum met kunstwerken op openbaar domein en privéplaatsen, loopt nog tot en met zondag 2 september en is gratis toegankelijk. En dat het een succes is, bewijzen de 5.000 locatiegidsen die al afgehaald zijn op de toeristische dienst.

Roeselare heeft de opdracht gegeven en een budget voorzien voor deze eerste editie van Kunst in de stad. De organisatie van dit project is in handen van vzw K-Trolle die het hele gebeuren van begin tot einde coördineert en opvolgt.

“De kunstenaars konden inschrijven en kandideren om deel te nemen via Vrijetijdspunt en dan volgde een selectie”, vertelt curator Jurgen Lievens van K-Trolle. “Belangrijk voor ons was dat het kunstwerk in harmonie is met de ruimte waarin het zich bevindt.”

“We hebben veel publiciteit gemaakt via sociale media waaronder een betaald Facebookbericht. En het werd ongelooflijk goed opgepikt. Niet alleen Roeselarenaars wandelen door onze stad om de verschillende kunstwerken te bekijken, maar ook bezoekers van ver buiten onze stad komen af.”

Limburg en Nederland

“Er zijn al kunstliefhebbers-toeristen uit Limburg en zelfs uit Nederland naar Kunst in de stad afgezakt. We hadden 10.000 locatiekaarten laten drukken en de eerste weken gingen er meteen 3.000 kaarten over de toonbank van onder meer de toeristische dienst en nu zijn we al over de 5.000 bezoekers. En de tentoonstelling loopt nog tot het einde van de schoolvakantie.”

“We hebben zeker kans dat er nog veel meer bezoekers door het stadscentrum wandelen om de diverse kunstwerken te bewonderen, want de grote hitte is nu toch verdwenen en met meer normale zomertemperaturen zullen er ook meer stadsbezoeken zijn. In totaal zijn er 77 kunstenaars geselecteerd die met een of meerdere kunstwerken uitpakken op openbare pleinen en bij 49 deelnemende handelaars.”

“Of dat een terugkerend project zal zijn? Goh, dat is koffiedik kijken. Dergelijk evenement jaarlijks organiseren, lijkt me moeilijk. Misschien kan dit wel om de twee jaar geprogrammeerd worden, maar dat is enkel en alleen een keuze van het stadsbestuur die in de toekomst moet gemaakt worden. Indien dit project zou verder gezet worden, ben ik zeker kandidaat om opnieuw als curator op te treden of om ondersteunend te werken met een andere curator. Dit is zo’n mooi initiatief om de stad bekender te maken dat we echt moeten koesteren.”

Twee werken op route

Dat beaamt kunstenaar Paul Deschrijver volmondig. De geboren en getogen Roeselarenaar vindt het trouwens een hele eer dat twee van zijn beeldhouwwerken weerhouden werden en op de kunstroute staan. “Beroepshalve ben ik interieurarchitect geweest maar ik heb altijd van kunst, mooie dingen en vormgeving gehouden”, lacht de 73-jarige Paul die in Beveren woont. “Mijn beide ouders waren gepassioneerd door kunst. Mijn pa Firmin was architect en hij heeft zelfs het kunstwerk ter ere van koning Boudewijn in het Prinsenhof ontworpen.”

“Zowel in mijn schilderkunst als in mijn beeldhouwwerken zoek ik naar eenvoud”

“Zowel in mijn schilderkunst als in mijn beeldhouwwerken zoek ik naar eenvoud. Mijn beeldhouwwerk Don Quichote de la Mancha op De Munt is een compositie in witte polyester. Ik heb er een citaat bijgeplaatst: ‘mijn werk is een huwelijk van onderlinge relaties en vormen in een uitgepuurde compositie’. En dat citaat geldt evenzeer voor mijn tweede werk dat in De Bremstruik een plaats heeft gevonden: een groep abstracte beelden in witte polyester met de naam ‘de Familie’.”

Leren kijken

“Moet je moeite doen om kunst te begrijpen? Dat mag, ik vind dat toch. En onze kinderen zouden dat van in de kleuterklas en de lagere school moeten geleerd worden. Leren kijken naar de mooie dingen in de natuur en die leren waarderen. Want kunst vindt altijd zijn oorsprong in de natuur.”

“Of ik mijn Don Quichote zou laten staan op De Munt als men dat vraagt? Maar natuurlijk! Ik zou het een hele eer vinden dat men een werk van mij in de stad zou willen plaatsen. Welke Roeselaarse kunstenaar zou dat niet willen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier