Kreketaart erkend als West-Vlaamse streekproduct

Wendy Gysels en Kurt Kimpe met hun befaamde Kreketaart.© JDK
Wendy Gysels en Kurt Kimpe met hun befaamde Kreketaart.© JDK
Redactie KW

Onlangs kregen maar liefst 10 producten uit onze provincie de erkenning van 100% West-Vlaams streekproduct. Op de lijst vind je West-Vlaams bier, koffie en zelfs chips, maar wat meer is: ook de Kortemarkse Kreketaart van bakkerij Kimpe.

Geen enkele Kortemarkenaar die de nu al 38 jaar oude lekkernij nog niet proefde, terwijl ze van heinde en verre komen naar Kimpes om de taart te kopen, die in de jaren 80 gelanceerd werd door de vader van bakker Kurt.

“Iedereen herinnert zich vast en zeker nog de vele wijkkermissen die vroeger in de gemeente plaatsvonden”, vertelt Kurt Kimpe (44). Hij runt samen met zijn vouw Wendy Gysels (42) de bakkerij in de Torhoutstraat en daar mee zijn ze de vijfde generatie in hun bakkersfamilie. Ze hebben twee zonen: Brent (17) en Thibo (15).

“Mijn vader Marc werd in 1983, net zoals alle Kortemarkse bakkers, door het feestcomité van de wijk Wilgenhove gevraagd om een taart te maken voor een sneukelmarkt op hun wijkkermis. Mijn vader ontwierp een taart met een zanddeegbodem, merengue, frambozen en dat alles werd afgedekt met een laagje marsepein. Die zoet-zure combinatie was iets revolutionairs begin de jaren 80.”

“De nieuwe smaaksensatie was een succes en de taart werd vernoemd naar de Kortemarkse Krekebeek, die doorheen de wijk Wilgenhove passeert. Vader Marc introduceerde de Kreketaart ook op de bekende Zoetemondjesmarkt in Kemmel en dat was ook daar meteen een schot in de roos.”

Gepatenteerd

“Sindsdien komen ze al 38 jaar vanuit heel de provincie om onze taart te kopen”, vervolgt Wendy. “We verkopen elke week een heel pak Kreketaarten en daar zijn we fier op. Er werd destijds een patent genomen op de taart. De naam en het uitzicht van onze taart is uniek. We zijn vanzelfsprekend ook trots dat we nu een erkend West-Vlaams streekproduct in huis hebben.”

” Onze zoon Brent wordt binnenkort 18 jaar en studeert straks af aan de bakkersschool Ter Groene Poorte in Brugge. De opvolging is met deze zesde generatie alvast verzekerd.”

(Jeffrey Dael)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.