‘Kortrijkzaan’ Iwein Segers debuteert met kortfilm: “Alles wat extreem is, fascineert me”

In een van zijn vorige levens was hij bibliothecaris. Lang geleden. Iwein Segers bedenkt de hele tijd nieuwe levens voor zichzelf. Hij is alles wat hij wil zijn. Ooit wou hij de mensen aan het lachen brengen en hij werd stand-up comedian. Vervolgens wou hij ze laten huilen en hij werd acteur. ‘Tot altijd’ was de film. Maar die acteercarrière kon hem niet tot altijd blijven boeien. Zijn stem zette ons een tijdje aan om te ‘Komen eten’, maar ook die klus kon Iwein Segers’ honger niet stillen. Nu wil hij zelf films maken. Hij heeft net zijn eerste kortfilm af. Die gaat in première in Kortrijk. Jawel, want Iwein Segers is al een tijdje Kortrijkzaan.

Iwein Segers woont al enkele jaren in Kortrijk. “Ik begrijp het West-Vlaams, maar als ik het zelf probeer te spreken, dan klink ik als een typetje”, zegt hij. © KVDM

De première van ‘Operatie Kazuifel’ vindt plaats op dinsdag 27 november in Kortrijk. “Omdat je hier natuurlijk een geweldige cinema hebt, de Budascoop, die heel veel doet voor film. Vooral daarom”, zegt hij, om te ontkennen dat hij aan onze streek verknocht is. Hij doet zijn verhaal in Barcyclette, een pop-up koffiehuis in het voormalige Sint-Vincentius waar de komiek wel vaker over de vloer komt. Ook De Kreun, Pand. A, Kaffee Renée, ‘t Plein en Staminee Boulevard zijn plekken waarmee hij vertrouwd is, zo zegt hij. Hij woont inmiddels drie jaar in Heule. De liefde heeft hem hierheen gebracht. Maar hij beschouwt zichzelf nog lang niet als een Kortrijkzaan.

Werkethiek

“Ik ben van overal. Mijn wagen brengt me waar ik moet en wil zijn. Ik heb al heel veel omzwervingen gedaan. Ik heb ook in de Westhoek gewoond. En in Gent. En in Antwerpen. En lang in Brussel. En ik ben van Overijse. Van Jezus-Eik.” Hij herhaalt het een paar keer. Dat hij een echte Brabander is. Zou hij het zelf niet zeggen, zijn accent zou het in zijn plaats doen. “Ik begrijp het West-Vlaams, maar als ik het zelf probeer te spreken, dan klink ik als een typetje,” zegt hij. Hij illustreert het even en maakt zich meteen de bedenking: “Het lijkt wel alsof ik een vluchteling ben”.

Om vervolgens dieper in te gaan op zijn verhouding met West-Vlaanderen. “Hier is werken heel erg belangrijk. Vooral in de streek van Kortrijk: heel hard werken, bijgevolg veel verdienen en vervolgens hard feesten. Als het werk gedaan is tenminste.” Zelf is hij ook een harde werker, geeft hij toe. “Als je hier een tijdje woont, ontkom je er niet aan” lacht hij. “Maar het is een motto dat me niet afgaat. Ik denk eerder: doe maar op het gemak en doe de dingen passioneel. Ik ben niet zo’n fan van het adagio: hard werken loont. Werken aan iets wat je heel leuk vindt en wat iets opbrengt voor de mensen en voor jezelf, dat vind ik goed. Maar hard werken om hard te werken, neen.”

'Kortrijkzaan' Iwein Segers debuteert met kortfilm:

Iwein Segers heeft sinds enkele maanden zijn eigen productiehuis. ‘Van de makers van’, heet het, en hij wil vooral fictie maken. Tv-series en films. ‘Operatie Kazuifel’ is de eerste productie. Een kortfilm, van 19 minuten. Eigenlijk best lang voor een kortfilm. ‘Operatie Kazuifel’ is intussen ook geselecteerd voor Leuven Kort, het belangrijkste kortfilmfestival van het land. Iwein Segers heeft de film gedraaid met Niels Snoek. De hoofdrollen worden vertolkt door Jeroen Lenaerts, Jelle De Beule, Rik Willems en Iwein Segers zelf.

“Ik ben niet zo’n fan van het adagio: hard werken loont. Werk vooral aan iets wat je leuk vindt” – Iwein Segers

“Nee, geen enkele West-Vlaming in de cast. Maar we hebben wel een groot deel van de film in de provincie gedraaid. In de Westhoek vooral. Alle plekken die we nodig hadden hebben we gevonden in Diksmuide, Beauvoorde en Alveringem. Wat kan ik je verklappen over de film? Het gaat over de VMO, een paramilitaire organisatie uit 1973. De feiten waarop we ons gebaseerd hebben, speelden zich bijna vijftig jaar geleden af. Maar het verhaal is heel actueel. In heel Europa trouwens.”

Geboeid door Vlaamse zaak

Hoe hij erbij komt zijn inspiratie bij extreem-rechts te zoeken voor zijn regiedebuut? “Alles wat extreem is, fascineert me,” zegt Iwein. “Het leidt tot humor en tragiek. Ik ben opgegroeid in de Vlaamse rand en daardoor heb ik wel iets met de Vlaamse zaak. Ik noem mezelf een soort cultuurflamingant. Ik vind het heel interessant om de Vlaamse identiteit in cultuurvorm te brengen.” Het zit hem niet lekker dat de Vlaamse identiteit politiek louter door rechtse partijen is toegeëigend. “Op cultureel vlak verzeil je al vlug in komedies van Ruud de Ridder en zijn Echt Antwaarps Teater als je iets met het thema wil doen. Eigenlijk weet ik niet waar ik me politiek bevind. Ik vind het heel erg om centrum te zijn. Terwijl ik het wellicht ben. Ik ben op sommige punten links en op sommige punten rechts.”

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280
'Kortrijkzaan' Iwein Segers debuteert met eigen kortfilm

Acteur, komiek, scenarist en nu ook regisseur Iwein Segers woont al enkele jaren in Kortrijk. Op 27 november gaat zijn debuutfilm 'Operatie Kazuifel' in première in de Budascoop in Kortrijk. "Ik ben niet echt zo'n fan van het motto: 'hard werken, loont'. Ik hou meer van go with the flow, doe wat je graag doet, doe het met passie!"

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Donderdag 22 november 2018
video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/200934387459485/500

En terwijl hij over politiek bezig is, herinnert hij er zichzelf luidop aan dat hij Sven Gatz nog moet uitnodigen. “En zou ik Vincent Van Quickenborne vragen?” De burgemeester blijkt alvast op de hoogte van het feit dat Iwein in zijn stad woont. “We hebben eens gepraat. Over het Casinoplein. Hij zei dat hij daar een theaterplein van wou maken. Het Iwein Segersplein zou hij het noemen.

Hij lacht. Met Iwein Segers weet je nooit zeker. “Nee, hij had het echt over een theaterplein. Ik moet eindelijk eens met hem afspreken. Want een van de plannen met mijn productiehuis is om een serie voor tv te draaien, over de radio. Het verhaal zou zich helemaal afspelen in Kortrijk, in het conservatoriumgebouw. Misschien wil de stad wel steunen. Voor de pilootaflevering heb ik slechts 60.000. euro nodig.” ‘Operatie Kazuifel’ zal moeten bewijzen of Iwein Segers de investering waard is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.