Kortrijkse rapper debuteert: “Mijn zoon is de perfecte deadline”

© TVK
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Al twee jaar liep hiphopper Floris Hugelier rond met het plan om een album uit te brengen. Het vooruitzicht op het vaderschap – in september wordt zijn zoon geboren – gaf hem een schop onder zijn kont. Floris aka MC Rizz lanceert zijn EP ‘Noois ip schema – olsan ip tid’zaterdag in De Stroate.

“De wereld van hiphop is een wereld van zelfexpressie”, vertelt Floris Hugelier. De 27-jarige grafisch ontwerper werkt bij communicatiebureau Boa in Lauwe. “Via graffiti ben ik in het echte hiphopmilieu terecht gekomen. Ik was altijd al fan van het genre maar pas sinds enige tijd voel ik dat ik op het goede moment ben gekomen om een boodschap te verspreiden. Twee jaar geleden heb ik een eerste nummer de wereld ingestuurd.”

Van de West-Vlaamse hiphopcommunity op Facebook kreeg MC Rizz alvast een goede commentaar. Bij een van zijn eerste bezoeken aan de Kortrijkse hiphopacademie overwon Floris zijn podiumvrees en schaarde hij zich achter de microfoon tijdens een ‘open-mic’-avond.

Boeiende wereld

“Rakim, Big Daddy Kane en Pharoahe Monch”, noemt Floris als zijn voorbeelden. “Het zijn old skool-rappers en ze zijn lyrisch heel sterk.” Toch koos hij voor het West-Vlaams. “Dat is deel van wie ik ben en het is de taal die ik het beste beheers”, lacht de MC. Wat de hiphopwereld volgens hem zo boeiend maakt, is dat het een subcultuur is waar gelijk wie wel een plaats kan vinden in een van de vele takken. “En dat is net zo in Kortrijk bij De Stroate, in de hiphopacademie kan je aan beats werken, bijleren als dj, leren rappen, met graffiti bezig zijn en nog veel meer. Het is een grote pot van verschillende mensen met verschillende skills die samenwerken aan iets cools.”

“Naast het podium heb ik een grote mond, erop ben ik eerder schuchter”

MC Rizz heeft zelf nog met plankenkoorts af te rekenen. “Naast het podium heb ik een grote mond maar op het podium zal er eerder een schuchtere versie van mezelf verschijnen”, lacht Floris. “Gelukkig krijg ik veel steun van de mensen van De Stroate. Wanneer ervaren rappers zeggen dat je het kan en je op hen mag rekenen als klankbord dan werkt dat heel motiverend. Het is ook gewoon heel geestig om te doen, je kan een boodschap overbrengen zonder de preker te moeten uithangen.”

Jezelf uitdrukken

Midden september verwachten Floris en zijn vrouw Amélie Desmet hun eerste kindje. “Toen ik het nieuws kreeg, wist ik dat de EP er eerst moest komen. Mijn ongeboren zoon gaf me een schop onder mijn kont, hij is de perfecte deadline.”

Het liefste ziet hij zijn zoon opgroeien als een warme en enthousiaste kerel. “Wat hij ook doet in het leven, ik hoop dat hij de ruimte krijgt om zichzelf uit te drukken. Dat is ook de boodschap die ik in mijn muziek wil steken. Ik heb het nooit in mij gehad om alleen maar amusante platen te maken. Ik heb gewacht tot ik iets ouder en wijzer was. Het nummer Wudder bijvoorbeeld, gaat over zelfvertrouwen, dat je mag zijn wie bent. Al is er maar één iemand die een boost van zelfvertrouwen krijgt door naar dat lied te luisteren, dan ben ik al heel tevreden.”

Zaterdagavond 25 augustus houdt MC Rizz zijn debuut-EP boven de doopvont. De releaseparty van Noois ip schema olsan ip tid gaat om 20 uur van start in De Stroate in de Zwevegemsestraat. MC Rizz wordt geflankeerd door collega-rappers en DJ White Chocolate. De EP is daarna te koop in De Stroate of via MC Rizz op Facebook. “Het is overigens een van de laatste evenementen voor de hiphopacademie tijdelijk verhuist naar het oude Sint-Vincentiusrusthuis omwille van renovaties”, geeft Floris tot slot nog mee.