Kortrijkse bib host fototentoonstelling over struikelblokken

Op 3 december opent in de centrale bibliotheek van Kortrijk de fototentoonstelling ‘Over struikelblokken’, een initiatief van de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap.

Chris Iemanst en Jimmy Viaene. © JVGK

Waar lopen mensen zoal tegenaan? Hoe kunnen letterlijke en figuurlijke struikelblokken worden overwonnen? “We hebben ons die vraag meerdere keren gesteld. Denk maar aan het struikelblok rond een vreemde cultuur of taal of een letterlijke hindernis op de weg“, zeggen Jimmy Viaene en Chris Iemants als bestuurleden van de stedelijke adviesraad, kortweg SAPH. Aan de tentoonstelling was een wedstrijd verbonden. “We hebben daar een jaar aan gewerkt. Iedereen mocht meedoen en struikelblokken fotograferen, vaak onzichtbare struikelblokken werden op camera vastgelegd”, vertelt Chris. “Soms zag je ook foto’s die gelaagd zijn en de mensen doen nadenken. Het thema was zeer breed opengetrokken. Soms met maar een mogelijke interpretatie, andere met meerdere”, pikt Jimmy in.

Heel wat inzendingen

Er kwamen 50 inzendingen binnen, zelfs een inzending uit Hasselt. “Een vierkoppige jury heeft daaruit 15 foto’s gekozen. Twee leden jureerden op de technische kant en twee op de inhoudelijke kant“, zegt Chris. “De bezoekers laten we ook kennis maken met de hulpmiddelen en aangepaste collecties voor mensen met een beperking, anderstaligen…. We voorzien ook audiobeschrijving bij de foto’s die eveneens grootletterdruk ter beschikking is. Ik heb dat geprobeerd en je ‘ziet’ de foto. Erg mooi.”

De winnaar van de wedstrijd wordt bekend gemaakt op de opening op 3 december om 18 uur. Hij of zij krijgt een waardebon van 250 euro. “De datum van 3 december is niet lukraak gekozen. De opening valt net op de Internationale dag van mensen met een handicap. We werkten altijd graag van uit de luwte. Nu is het een iets anders”, aldus nog Chris. De tentoonstelling is in samenwerking met de openbare bibliotheek Kortrijk. De tentoonstelling loopt tot en met 30 januari 2019 en is toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.