Kortrijkse Axelle Vandeputte overladen met lof voor debuutsingle ‘Mala Leche’

Axelle Vandeputte en haar vriend-producer Willem Vanderstichele. © KDS
Redactie KW

De entree van Axelle Vandeputte is er een door de grote poort. Geen enkele andere Belgische artieste vaart de muzikale koers die zij samen met haar vriend-producer Willem Vanderstichele voor haar debuutsingle ‘Mala Leche’ uittekende. “Mijn muziek heeft onmiskenbaar een Spaanse twist, maar net zo goed zing ik in de toekomst in het Frans.”

23 lentes telt Axelle Vandeputte. Ze werd geboren in Kortrijk en groeide er ook op. Toch heeft ze een sterke band met Gent. Haar secundair onderwijs volgde ze immers aan de Sint-Bavohumaniora. Na de richting moderne talen voltooid te hebben, behaalde ze aan de Universiteit Gent een masterdiploma handelswetenschappen. Nadien trok ze voor een jaar Erasmus naar Sevilla. Daar maakte ze zich de Spaanse taal eigen.

“Van kinds af aan heb ik altijd graag gezongen”, rakelt Axelle Vandeputte op. “Ik herinner me dat ik na het zien van de film Mamma Mia! op mijn twaalfde een nummer van Abba heb meegezongen. Toen al besefte ik dat ik vocaal behoorlijk goed uit de verf kwam.”

Op aanraden van mijn vriend schrijf ik meer toegankelijke teksten met een melodieus karakter

Verder dan het obligate huwelijksfeest reikte haar stem jaren niet. Pas vorig jaar, toen ze haar vriend Willem Vanderstichele – een Kortrijkzaan die zelf muziek maakt – leerde kennen, gaf Axelle het zingen een serieuze kans. “Aanvankelijk maakte Willem drum-‘n-bass onder de naam Doctrine, later is hij meer experimentele dansmuziek beginnen produceren als Hush. Vandaag werkt hij ook heel veel achter de schermen in opdracht van anderen”, vertelt de Kortrijkse, die ook een zwak heeft voor poëzie. Een van haar gedichten werd zelfs opgenomen in de stadskrant.

Meerdere betekenissen

“Op aanraden van Willem ben ik meer toegankelijke teksten met een melodieus karakter beginnen schrijven. Zo is ook Mala Leche, mijn eerste wapenfeit, ontstaan. Letterlijk betekent het ‘slechte melk’, maar in het Spaans is het ook een officiële uitdrukking voor een situatie die je liever anders zou zien. Als de zomer aan de kwakkel is en regen en wind de bovenhand lijken te nemen, bijvoorbeeld. Het is ook persoonsgebonden. Bepaalde individuen vinden dat ze zich, zonder enig rekenschap aan anderen te geven, alles mogen permitteren.”

Axelle.
Axelle.© KDS

Axelle dweept met de Spaanse zangeres Rosalia. Dit valt ook duidelijk af te leiden van de haast tropische sound van haar debuutsingle. Terwijl ze vocaal vol verve voor de dag komt en haar brede stembereik illustreert, spatten de good vibes in het rond. Zelf omschrijft ze het als “upbeat gelukzaligheid, een muzikale opsteker in coronatijden die toch eerder donker getint zijn”.

Een extra motivatie

Van deze coproductie met haar vriend slaan in elk geval de gensters af. “Naast Mala Leche hebben we nog een aantal songs op de schappen liggen”, aldus Axelle. “We zitten evenwel in een voortdurend creatieproces. Willem weet heel snel songstructuren in elkaar te steken. Hierdoor zou het best kunnen dat we als tweede single een lied uitbrengen dat nog geschreven moet worden. Eigenlijk tegen onze verwachtingen in is er vanuit de muzieksector heel wat interesse in de single Mala Leche. Dat verhoogt de verwachtingen naar de toekomst toe. Een extra motivatie om op het huidige elan door te gaan. Misschien komen we finaal op een ep uit, maar het kan net zo goed een album zijn. Als het resultaat onze kwaliteitseisen maar kan doorstaan.”

(SVV)

https://www.youtube.com/watch?v=5TuHVaOQ3Oc

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten