Kortrijk stelt met ‘DURF2030’ eerste projecten voor die naar de titel Culturele Hoofdstad van Europa moeten leiden

© Stad Kortrijk
© Stad Kortrijk
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De projecten van DURF2030 moeten Kortrijk uiteindelijk helpen om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2030. Maar dat idee verdwijnt nu even naar de achtergrond. Bedoeling is nu om zoveel mogelijk mensen de krachten laten bundelen rond maatschappelijke uitdagingen. De stad stelde woensdag de eerste durvers voor. Om het nodige budget bijeen te sprokkelen starten ze nu crowdfundingcampagnes op via Growfunding.

Woensdag stelde de Cultuurdienst van Stad Kortrijk de eerste vijf projecten voor van Durf2030. Ze draaien vooral rond kunst, maar dan met een sociaal tintje. Bedoeling is om iedereen warm te maken voor het cultuurverhaal, ook de ‘gewone’ man of vrouw.

De projecten

VERweven – VERwonderen

VERweven – VERwonderen nodigt buurtbewoners uit om deel te nemen aan de collectieve creatie van een groots wandtapijt. Op verschillende plekken in Kortrijk weven inwoners mee aan een tapijt op een prominente plaats, die vervelt tot een nieuwe ontmoetingsplek. “Weefgetouwen hebben immers een historische waarde”, legt Lisa Debeerst uit. “We merken dat er vooral in appartementsgebouwen nog veel eenzaamheid heerst. Het weefgetouw is iets waar mensen samen kunnen aan werken en het kan als gespreksstarter dienen.”

LUX IS KUNST

Een project waarbij kinderen kennismaken met kunst in de breedste zin van het woord. Kunstenaars begeleiden hen op hun zoektocht, met creativiteit als kompas en duurzaamheid als kaart. Het idee en de uitwerking van het project komt van de organisatoren van Luxfestival in Rollegem. “We zijn het als een alternatief voor ons festival dat nu voor een tweede keer op rij afgelast zien”, klinkt het daar.

Expo:WhatIf

De Expo vertelt het verhaal van levens die een positieve draai kregen tijdens de lockdown. Mensen die wat leuks ontdekten, een toffe hobby, en verborgen talent, een vergeten goesting… Eind mei, tijdens het Sinksenweekend komt alles samen in een tentoonstelling op de terreinen van Bolwerk in de Spinnerijkaai.

OperatieKwartier

OperatieKwartier is een on- en offline community radio op de LOOF-site in Kortrijk. Door een brede, eclectische waaier aan muziekachtergronden samen te brengen vormen ze elke zondagnamiddag een spiegel voor het muzikale landschap van de stad.

Art in Exile

Art in Exile zijn verschillende expo’s met werken van twee groepen mensen die het in het afgelopen jaar bijzonder zwaar hebben gehad: studenten gezondheidszorg en mensen in psychisch herstel.

Budget

Eind januari werden deze 5 projecten geselecteerd door de jury van DURF2030: Charlotte Brandsma (Growfunding), Bram Coeman (kunstencentrum Buda), Kurt Declerq (Avansa) en Ruben Denys (CAW). Sindsdien werden ze begeleid door het projectteam van DURF2030 en Growfunding om hun plannen concreet te maken, hun communicatie op punt te stellen en een budget uit te werken.

Een deel van dat budget zoeken de durvers zelf via Growfunding, een ander deel wordt door het DURFFONDS gematchfund (tot max. €1.500). Dit fonds werd opgericht door de diverse partners van DURF2030, onder de vleugels van het Streekfonds West-Vlaanderen (Koning Boudewijnstichting).

2.030 projecten

DURF2030 wil de komende 10 jaar maar liefst 2.030 projecten realiseren. In aanloop naar de kandidatuur van Kortrijk om Culturele Hoofdstad van Europa te worden, wil de stad alle inwoners, ondernemers, jongeren, scholen en kunstenaars van de regio mee op sleeptouw krijgen.

Met DURF2030 nodigen we de Kortrijkzaan uit om creatieve projecten in te dienen die onze stad in beweging kunnen zetten. Deze vijf geselecteerde projecten hebben de jury alvast terecht kunnen overtuigen. Zeker in deze tijden hebben mensen meer dan ooit nood aan verbinding en is eenzaamheid een uitdaging waar we mee moeten omgaan. Ik kijk uit naar de uitwerking ervan en naar alle toekomstige projecten!Axel Ronse, schepen van Cultuur

Durf je ook meedoen?

Heb jij een idee dat een positieve impact kan maken op je buurt, je straat of stad? Zet je daarbij kunst of creativiteit in om tot verandering te komen? Neem dan zeker contact op met DURF2030. Dat kan via www.durf2030.eu . Wie weet lanceer jij binnen enkele maanden een crowdfundingcampagne.

Nog geen concreet idee, maar je wilt wel bijdragen? Steun dan één van de lopende projecten via www.growfunding.be/durf2030 . Iedere bijdrage telt. Want halen ze hun doelbedrag niet, dan krijgt iedereen zijn bijdrage teruggestort. Gaat het project wel door dan krijg je één van de leuke rewards.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.