Kortrijk en Zuidwest organiseren Buren bij Kunstenaars zelf

V.l.n.r. Marnix Theys (Zuidwest), Stephanie Demeyer (schepen van Deelgemeenten in Kortrijk), kunstenaar Lieven Demunter, Jan Balcaen (dienst Cultuur stad Kortrijk) en Axel Ronse (schepen van Cultuur in Kortrijk). © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Nu de provinciale dienst cultuur Buren bij Kunstenaars niet meer organiseert nam de stad Kortrijk samen met Zuidwest het heft in handen om in het weekend van 17 en 18 oktober toch uit te pakken met Buren Bij Kunstenaars in de regio Zuid-West-Vlaanderen.

Tot vorig jaar was Buren bij Kunstenaars een open atelierweekend in West-Vlaanderen. Dat project, van de provinciale dienst cultuur, wordt verdergezet vanuit de Vlaamse overheid. Kunstwerkt, het steunpunt voor beeldende kunsten in Vlaanderen, werkt aan een nieuwe formule die volgend jaar tijdens het moederdagweekend in mei uitgerold wordt.

Heel wat kunstenaars dreigden dit najaar op hun honger te blijven zitten en daarom opperde Stad Kortrijk om een eigen versie van Buren bij Kunstenaars te organiseren. Hiervoor werkt de stad samen met Zuidwest, de intergemeentelijke samenwerking rond culturele materies.

300 deelnemers

300 deelnemers zijn er uit 11 gemeenten. Behalve in Kortrijk kan je ook in Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Lendelede, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem de sfeer opsnuiven in kunstateliers waar uiteraard coronamaatregelen getroffen worden en waar iedereen zich registreert.

De meeste deelnemers stellen hun werk thuis tentoon of in het eigen atelier. Daarnaast zijn er kunstenaarscollectieven. Een aantal kunstenaars vonden mekaar en nemen samen deel in groepstentoonstellingen. Enkele voorbeelden van groepstentoonstellingen vind je volgend weekend in het oc van Marke en in de kerk van Kooigem.

Magisch moment

“Nieuw dit jaar is dat er ook voor de eerste keer kunstenaars tentoonstellen bij handelaars”, stelt Axel Ronse, schepen van Cultuur in Kortrijk. “Wat ook uniek is, is dat het kunstweekend midden in de coronapandemie valt. Mensen willen coronaproof dingen beleven en velen missen de kunst.”

De Bissegemse kunstenaar Lieven Demunter is een van de 300 deelnemers. In zijn atelier in de Bissegemsestraat in Bissegem, ‘mijn tweede thuis’, zoals hij zelf zegt, wil hij de bezoekers de magie van het scheppen van een kunstwerk laten ontdekken. “Ik bouw met klei en werk van binnenuit. Het is een magisch moment wanneer je het beeld een persoon ziet worden.”

Buren bij Kunstenaars vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 oktober van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. Op www.uitinzuidwest.be/burenbijkunstenaars vind je de verschillende locaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier