https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortfilm van Glenn Dumortier zet markante Wervikse figuren in de kijker

Student Glenn Dumortier in café 't Lusterke, plaats van afspraak dit weekend. © MV
Redactie KW

In café ‘t Lusterke vindt komende zaterdag en zondag Cinema D’humortier plaats. Student Glenn Dumortier (33) brengt een kortfilm met in de hoofdrol enkele Wervikse markante figuren. De zanger van Bluelink wil later regisseur worden. Aan de hogeschool RITCS in Brussel is hij laatstejaars bachelor ‘Documentaire’. “In Wervik zijn veel interessante verhalen te sprokkelen”, aldus Glenn Dumortier.

Door Erik De Block

Als student is hij een laatbloeier. Hij begon tien jaar geleden in Kortrijk aan een opleiding journalistiek. “Na een trimester hield ik het al voor bekeken, want dat was mijn ding niet”, aldus Glenn. “Nadien ging ik werken als magazijnier en werd in de voetsporen van mijn vader Franklin schilder. We werkten voor hetzelfde bedrijf”, begint Glenn. “Ik wilde echter niet mijn hele leven schilderen en besliste terug te gaan studeren. Gelet op mijn leeftijd was het nu of nooit. Het eerste en tweede jaar aan RITCS ben ik met glans geslaagd, zonder herexamens. In het derde en laatste jaar ligt de lat heel hoog en verwachten ze iets van mij.”

Enige knikkerclub

In het kader van een schoolopdracht moest Glenn Dumortier enkele kortfilms van niet langer dan elf minuten maken. “Café ‘t Lusterke was voor mij een echte inspiratiebron”, vertelt de student, die tijdens de week in Laken woont. “Ik hoorde er supertoffe verhalen. Daar is met Les Boules d’Or de enige knikkerclub van België gevestigd en heeft de Japanse veldrijder Yu Takenouchi een supportersclub. Beide items komen in de kortfilm aan bod. Een deel gaat ook over Jimmy Deschryvere die gaat magneetvissen in de Leie.”

Tijdens Cinema D’humortier wordt het alvast lachen. “Er is al genoeg miserie op de wereld, we moeten ook eens kunnen lachen”, zegt Glenn. “Mijn drie kortfilms voor mijn studies zijn allemaal in Wervik opgenomen. Vooral omdat ik Wervikaan ben en er valt hier veel te vertellen. Voor mijn kortfilms zoek ik die folklore op. Het ludieke vind ik belangrijk.

Ik laat de gewone mens aan de toog in het café aan het woord. Achter elke mens zit een verhaal, dat boeit me. In mijn laatste jaar moet ik nog drie kortfilms maken, dit keer met onderwerpen van buiten Wervik. Ik heb al een paar ideeën, maar nog niks concreet”, vertelt Glenn.

In de kortfilm zijn dus enkele Wervikse markante figuren te zien. “Neem nu Christophe Delaere”, vertelt Glenn. “Een prachtige figuur. Zijn uiterlijk alleen. Een schuchtere mens die in ‘t Lusterke helemaal openbloeit. Ook Wouter Godderis komt in de kortfilm voor, hij is dan weer extravert. Ook secretaris Ludovic Nollet van de knikkerclub is te zien. En natuurlijk ook cafébaas Antony Verschaeve, mijn inspiratie.”

Glenn zit in de klas met vijftien studenten. “Ze zagen in de cinemazaal van het RITCS al mijn kortfilms. Ze keken op als ik het had over een knikkerclub en trokken grote ogen toen het ging over een supportersclub van een Japanse veldrijder. (lacht) Dit weekend breng ik de langere versie van mijn drie kortfilms. Op het einde zijn er ook enkele bloopers te zien.”

Tijdens de opnames kreeg Glenn hulp van andere studenten die kwamen filmen en zorgden voor de geluidsopname. “Het voordeel van onze klas is dat iedereen klaar staat om te helpen als het erop aankomt. Ik filmde ook een deel zelf. Die studies zijn niet goedkoop want het materiaal is kostelijk.”

Als Glenn zijn bachelordiploma haalt, dan doet hij er waarschijnlijk nog een masterjaar bij. Later wil hij dus regisseur worden. “Ergens een vaste job vinden is in de sector moeilijk”, aldus de realistische kijk van Glenn. “Nu leg ik al wat contacten op school, mocht ik ergens een kans krijgen. Moest ik bijvoorbeeld een aanbod van de VRT krijgen, dan zou ik daar hoogstwaarschijnlijk op ingaan.”

Tijd te kort

Zijn vakhoofd is de bekende reportagemaker Luckas Vander Taelen. Wat is er nu eigenlijk nodig om een goede regisseur te zijn ? “Sociaal vaardig zijn is een van de belangrijkste vereisten”, aldus Glenn. “Weten hoe je met mensen omgaat, is denk ik het belangrijkste. In contact staan met de mensen is het grootste deel van het werk.” Glenn is alvast een bezige bij. “Ik kom tijd te kort”, klinkt het. “Ik speelde bij De Sportman liefhebbersvoetbal, maar ben gestopt. In het café op school doe ik een studentenjob. Bluelink is voor mij de perfecte uitlaatklep om alle stress weg te filteren. Op 1 november treden we op in GC Forum en ligt de volle focus daarop. Nu zijn we optredens voor volgend jaar aan het vastleggen en zullen dan nieuwe nummers schrijven.”

Schrijven doet hij zelf ook. “Ik heb overwogen om scenarioschrijver te worden of een roman te schrijven”, zegt Glenn. “Ik schrijf soms kortverhalen of gedichten. Wie schrijft is alleen, maar een regisseur staat dichter bij de mensen.” Glenn is cafébaas Antony Verschaeve ook dankbaar voor de kans die hij krijgt om zijn werk in ‘t Lusterke te vertonen.

De voorstellingen vinden zaterdag

12 oktober om 20 uur en zondag 13 oktober om 16 uur plaats in café

‘t Lusterke. Tickets kosten 5 euro,

consumptie inbegrepen. Je schrijft best vooraf in aan de toog van ‘t Lusterke.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten