Koppen brengt tragisch verhaal uit Westkerke

Koppen onderzoekt niet alleen het bekendste voetbaldeuntje ter wereld, de laatste Oostfronters, maar ook een tragisch West-Vlaams verhaal van mensensmokkelaars.

Journalist Tim Verheyden onderzoekt de gevolgen van mensensmokkel in Westkerke. (Foto VRT) © © VRT

Het parkeerterrein naast de E40 in het West-Vlaamse Westkerke gaat begin juni definitief dicht. De strijd tegen illegalen die er met tientallen in vrachtwagens proberen te raken, gaat een nieuwe fase in.

Het is één van de favoriete plaatsen voor mensensmokkelaars en vluchtelingen die ongezien de oversteek naar Engeland proberen te maken. Op het parkeerterrein van Jabbeke neemt een jonge Irakees Tim Verheyden mee tijdens zijn poging om in een vrachtwagen te raken. “Veel vluchtelingen rijden mee op de wielas,” legt hij uit. “Wie dit doet, riskeert zijn leven.”

Maar zal de sluiting van het parkeerterrein de problemen met de vluchtelingen oplossen? Want de organisatie van de grote tocht naar Europa vanuit landen als Afghanistan, Irak en Syrië is een lucratieve business geworden.

Verder in Koppen wordt Olé Olé We Are The Champions onderzocht, het bekende voetbaldeuntje dat geschreven werd door twee Belgen en wereldwijd opdook, tot zelfs in Hollywoodfilms én The Simpsons. Bedenkers van dienst zijn Lange Jo Jo en Roland Verlooven. Die laatste is onder meer de ontdekker van Clouseau, Ingeborg en Willy Sommers.

Dries en Albert twee kranige negentigers vertellen in een andere reportage hun hallucinant verhaal als Oostfronters en hoe het vuur nog altijd levendig brandt bij hen.

Koppen, op donderdag 29 mei om 20.40 uur op Eén.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.