Koppel spaart al drie jaar lege waterflessen… en hangt ze aan de gevel

Redactie KW

De bewoners sparen al drie jaar lang elke fles die ze leeg drinken. “We willen kunst maken met iets dat andere mensen weg gooien”, klinkt het.

Een Brugs koppel spaart al drie jaar lang hun lege waterflessen van vijf liter. En dat zorgt voornamelijk aan hun achtergevel voor een opmerkelijk zicht. Tientallen flessen liggen op zolder. Tientallen andere hangen aan die achtergevel van hun rijwoning in de Wantestraat in Assebroek. “Ik kan begrijpen dat passanten het een vreemd zicht vinden”, zegt de bewoonster. “Maar wij weten wel degelijk waar we mee bezig zijn. We sparen die flessen met een doel voor ogen.”

En dat doel is artistiek. Want met de lege flessen wil het koppel zelf kunst creëren. Het idee komt van de bewoonster, die zich Polina Y. laat noemen. Ze is afkomstig uit New York en houdt haar leeftijd liever geheim. In de Verenigde Staten organiseerde ze tien jaar lang een zesdaags festival. Daarna verhuisde ze naar Berlijn waar ze zich ook artistiek bezig hield. In Brugge heeft ze ondertussen haar eigen show “Mutant Transmissions” op de radiozender van Villa Bota. “Ik hou ervan om verschillende kunstvormen samen te brengen. Bij mijn festival lag de nadruk dan ook vooral op de kunst op zich”, zegt ze. “Tijdens mijn radioshow speel ik dan weer voornamelijk underground muziek. Al gaat dat heel ruim. Elke artiest die iets vernieuwend doet, krijgt mijn aandacht.”

Ik zag vroeger al hoe kunstenaars iets maakten met zaken die anders door de mensen weggegooid worden

Het idee van kunst te creëren met lege plastic flessen haalt ze dan ook uit haar verleden. “Ik zag vroeger al hoe kunstenaars iets maakten met zaken die anders door de mensen weggegooid worden”, zegt ze. “We leven in een maatschappij waar heel wat weggegooid wordt. Maar om dat tegen te gaan wil ik net iets maken met iets dat anders in de vuilnisbak verdwijnt. Noem het gerust artistiek bezig zijn op een milieubewuste manier.”

En dus spaart ze samen met haar Brugse man elke waterfles die thuis leeggedronken wordt. En dat zijn er nogal wat. “We zijn allebei fervente theedrinkers“, klinkt het. “Water uit de fles is daar veel beter voor dan water uit de kraan. Op die manier verzamelden we dan ook heel snel heel wat flessen. Hoeveel precies? Geen idee. Het moeten er ondertussen zeker meer dan 150 zijn.”

De helft daarvan hangt aan de achtergevel, met een ijzerdraadje vast gemaakt. De reden: het papieren etiket moet nog van de flessen. “En door die op te hangen weekt dat er vanzelf af. De regen maakt het nat en haalt het er eigenlijk heel proper van. Eenmaal al het papier er af is gaan de flessen naar de zolder. Al vind ik het wel iets hebben aan de gevel. Misschien laten we het er uiteindelijk wel hangen.”

Al blijft de ultieme bedoeling wel om de flessen als een soort van luster te gebruiken. “Idealiter tijdens mijn eigen festival in Brugge”, droomt Polina Y. luidop. “Dan zouden we de flessen kunnen gebruiken om een kunstwerk te maken waarbij de natuurlijke lichtinval voor een mooi effect kan zorgen.”

(TL)