Koor Cantalys zet alle activiteiten stop: “Hoogdagen zullen nooit meer hetzelfde klinken”

Het koor Cantalys zet zijn activiteiten stop. De combinatie van de coronacrisis en het moeilijk vinden van nieuwe leden nopen de leden deze spijtige beslissing te nemen. “Zonder koor zullen de eucharistievieringen op kerkelijke hoogdagen niet meer hetzelfde zijn”, schat voorzitter Eric Lippens in.

Het Cantalys-koor tijdens een organisatie met de erfgoedwerkgroep rond componist Aloys Desmet in 2017. © gf

In 2010 zagen het Sint-Laurentiuskoor van Wielsbeke en het Sint-Bavokoor van Sint-Baafs-Vijve hun ledenaantal verkleinen. Na twee jaar samenwerken besloten ze te fusioneren: het Cantalyskoor was geboren. Eric Lippens werd voorzitter, Jozef Maddens dirigent en Walter Vandorpe begeleidde het koor.

“Jozef en Walter zijn heel goede muzikanten. Daarom namen zij de muzische leiding van het Cantalyskoor op zich. Door hun expertise konden wij kwaliteitsvolle klassieke muziek brengen”, geeft Eric aan.

Samenwerkingen

Het Cantalyskoor trad niet alleen op op kerkelijke hoogdagen of begrafenissen. “We wisten dat we onze horizonten wat moesten verleggen. Zo gingen we in op samenwerkingen met de heemkundige kring, de erfgoedwerkgroep, het jeugdmuziekatelier en een bevriend koor uit Olsene. We hoopten zo wat nieuwe mensen aan te trekken, maar dat bleek heel moeilijk te zijn.”

Stopzetten van Cantalys is jammer voor vriendschap tussen de koorleden – Eric Lippens

Eric is 68 en de op één na jongste van Cantalys. De gemiddelde leeftijd draait rond de 70 jaar. Begin dit jaar bevroeg Eric al eens de dirigent, begeleider en koorleden. “We wisten dat het moeilijk zou worden zonder nieuwe instroom, zelfs zonder corona. Maar het virus zorgde ervoor dat een aantal mensen, waaronder Walter, eerder afhaakte. We hebben daar alle begrip voor, maar het is spijtig dat het koor ter ziele gaat”, zegt de voorzitter.

“We brengen heel hoogstaande klassieke muziek van onder andere Schubert en Mozart. Dan zie je dat de interesse bij jongere mensen helaas afneemt.”

Fusie

Eric was 25 jaar voorzitter van het koor. Hij zette honderden keren het repetitielokaal in De Vlaschaard klaar, maar dat zal nu voor altijd leeg blijven. “Ik heb nog gehoopt op een nieuwe fusie, maar het bleef bij losse samenwerkingen. Zo eenvoudig is het allemaal niet. Het verdwijnen van Cantalys is jammer voor het Wielsbeekse culturele leven, maar vooral de vriendschap tussen de koorleden. We hadden immers een heel sterke band”, besluit hij.

(NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.