Komt Homo Universalis uit Kortrijk? Hilde Verfaillie en Fien Matton gaan ervoor!

Hilde Verfaillie oefent een proef die er vroeger al in zat. Een borstelstok op haar ene vinger rechthouden. Dat lukt al, maar die proef zal er alvast niet meer inzitten. © EDB
Redactie KW

De zoektocht naar een nieuwe Homo Universalis tijdens het programma Iedereen Beroemd op vrt start volgende week. Twee van de deelnemers komen uit Groot-Kortrijk. Het zijn Hilde Verfaillie (56) uit Bissegem en Fien Matton (32) uit Kortrijk.

Voor Hilde en Fien is het hun eerste televisieoptreden. “Ik kwam wel eens op beeld in het publiek van De Warmste Week in Kortrijk”, lacht Hilde. Beiden zijn benieuwd hoe ze zullen overkomen op beeld. Hilde vertelt dat ze al nieuwe dingen bijleerden, zoals een ‘voxpop’. “Dat staat voor de stem van het volk en betekent dat iemand de micro onder de neus krijgt voor of na een spel. Dat vind ik moeilijk, want ik spreek niet zo graag voor publiek.”

Geen oude doos

Hilde was een fervent kijker. “Eind juni kregen we te zien dat je je weer kon inschrijven. Ik ben eigenlijk nogal een durver en greep mijn kans. Ik wil bewijzen dat een 55-plusser geen oude doos is.” Uiteindelijk was het eind november toen Hilde plots een telefoontje kreeg dat er iemand haar arm gebroken had en uitviel. “Ik kon deelnemen. Ik moest mijn zoon wel beloven dat ik er toch niet als eerste zou uitvallen.” Of dat gelukt is, wil Hilde niet kwijt. Ze is gehuwd met Dirk D’haene en woont in Bissegem. Het koppel heeft een zoon en twee dochters en zeven kleinkinderen. Hilde werkt als onthaal- en administratief bediende bij VDAB.

Vijf jaar Finland

Ook Fien Matton uit Kortrijk hoort bij de 100 gelukkigen onder de 1.200 inschrijvingen. Fien, die opgroeide in Hulste, woont in Kortrijk samen met Dimitri Pletinckx en heeft een zoontje Bo van bijna 10 jaar. “Het was Bo die me stimuleerde om me in te schrijven. Het is eigenlijk echt iets voor mij. Ik geef me altijd helemaal en zal er echt voor gaan. Ik ben superblij dat Bo me hiertoe motiveerde. Hij maakte het filmpje van mij.”

Fien Matton deed nog circus en acrobatie. Of het oefenen van het jongleren (op de foto met appelsienen) zal helpen weet ze niet.
Fien Matton deed nog circus en acrobatie. Of het oefenen van het jongleren (op de foto met appelsienen) zal helpen weet ze niet.© EDB

Fien studeerde een tijd in Brussel en Gent, maar trok dan voor vijf jaar naar Finland. Daarna studeerde ze orthopedagogie. Ze werkt nu als activiteitenbegeleider in het Psychiatrisch Centrum in Menen. “Op mijn werk leven ze allemaal mee. Ze maakten zelfs een pronostiek wanneer ik er zou uitvallen. Sommigen geloven sterk in mij, anderen denken dat ik slechts drie afleveringen zal halen. Ik verwachtte niet dat het zo zou leven!”

18 West-Vlamingen

Beiden vinden vooral de uitdaging leuk. Ze hopen vrienden over te houden onder de deelnemers. Er startten alvast 18 West-Vlamingen aan de opnames, onder wie zes uit onze streek. “Het voelt niet aan als concurrentie, maar we zijn een groep mensen die van uitdagingen houdt. We worden ook goed verwend door een fantastische crew.” Oefenen kan eigenlijk niet echt, want je weet totaal niet welke opdrachten er zullen zijn. “De kans dat we winnen, is klein want we zijn met honderd. Sommige proeven heb je niet echt in de hand. Zo was er vorig jaar een proef bij waar de eerste van wie zijn/haar gsm rinkelde er uit viel.” Fien zou bij de laatste 20 eindigen alvast magisch vinden. Ze vreest echter de rekenopdrachten. Hilde denkt in niets een uitblinker te zijn, maar is wel creatief en een durver. Ze zou zelfs een bungeesprong doen. “Uit een vliegtuig springen, zou ik nu niet meer doen. Mocht er iets gebeuren… Ik heb te veel kleinkinderen”, zegt ze.

Trouwen

We lieten Fien en Hilde toch al eens dromen van de eerste plaats en vroegen hen wat ze zouden doen met het gewonnen reisgeld. “Ik zou met mijn gezin op cruise gaan, met alles erop en eraan”, vertelt Hilde. Fien heeft een heel ander plan. “Als ik win gaan we trouwen en gaan we met de hele familie samen op reis!”

(Els Deleu)