Knokke-Heist presenteert Zeezucht: parcours beeldenpoëzie van dichteres Maud Vanhauwaert

‘Op een zucht van de zee’ combineert beelden en poëzie.© DM
‘Op een zucht van de zee’ combineert beelden en poëzie.© DM
Redactie KW

Op vraag van de bibliotheek in Knokke-Heist schreef dichteres Maud Vanhauwaert een reeks gedichten die passen bij vijf unieke kunstwerken in de gemeente. ‘Op een zucht van de zee’ combineert beelden en poëzie. Elke laatste versregel bij een kunstwerk wordt als een estafettestokje doorgegeven om het volgende gedicht te starten.

“In opdracht van de openbare bibliotheek van Knokke-Heist mijmerde Maud Vanhauwaert over vijf unieke kunstwerken aan zee. Vijf gedichten op maat, vol zeezucht zijn het resultaat. ‘Op een zucht van de zee’ past bovendien perfect in het relanceplan van de gemeente”, weet bevoegd schepen Annie Vandenbussche. “ Mensen snakken naar een cultuur en op deze manier biedt Knokke-Heist dit heel graag aan. Het project ‘Zeezucht’ nodigt uit voor een poëtische wandeling langs unieke kunstwerken op een zucht van de zee. Het is een hartverwarmende wandeltip in deze barre tijden. Het project is een steun voor mensen die cultuur zoeken maar ook voor woordkunstenaars zoals Maud Vanhauwaert die ‘verbeelding’ omzette tot ‘verwoording.”

Gedichten als golven

“Sowieso vertrek ik als dichter graag vanuit beeldend werk. Dat is een dankbaar gegeven”, aldus Vanhauwaert. “Omdat de laatste regel van het eerste gedicht ook de eerste regel van het volgende gedicht vormt, golven de gedichten in elkaar over. Op die manier zijn de gedichten met mekaar verbonden en probeer ik de kunstwerken aan mekaar te verbinden. Ze sporen aan om op wandel te gaan langs de kustlijn ”, vertelt de Veurnse die in haar werk zoekt naar speelse theatrale vormen om poëzie toegankelijk te maken. Maud Vanhauwaert behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert.

De gedichten zijn geïnspireerd op volgende kunstwerken: Tower van Thomas Lerooy  op de Zeedijk ter hoogte van de Anemonenlaan. Redderstoel van Kris Martin  (Albertstrand), Koppen/Lemuren van Franz West (Rubensplein), De zee, die grote beeldhouwer van Jean-Michel Folon (strandhoofd t.h.v.Parmentierlaan), Tomorrow Man made by the sea van Catherine François  (strandhoofd Zeedijk Zoute). (DM)

 De volledige poëzieteksten kan men nalezen in de flyer. Deze is verkrijgbaar in de filialen van Bibliotheek Knokke-Heist en bij het toerismekantoor in Knokke, Zeedijk 660. Op de flyer staat er een QR-code waarmee je de gedichten kan horen en de bijhorende kunstwerken kan zien in een artistieke video (www.beeldenindestad.be/ontdekken).

Meer info over de kunstbeelden vind je in de brochures ‘Zin in Kunst’ en ‘Kunststad’. Deze kan men afhalen bij het toerismekantoor of online terugvinden op www.myknokke-heist.be/publicaties.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.