KLJ Meulebeke viert zijn 75-jarigejubileum met dolle komedie

De Meulebeekse KLJ-afdeling heeft reden om feest te vieren. Al 75 jaar wordt ter gelegenheid van het Sint-Elooisfeest een toneelstuk op de planken gebracht. Dit jaar viert de vereniging het 75-jarige jubileum met ‘Wanda’s bonte was’, een hilarisch stuk dat anderhalf uur lang de lachspieren zal teisteren.

De cast van ‘Wanda’s bonte was’ samen met regisseur Michel Rogissart. © Foto Luc

75 jaar toneel brengen in de gemeente en ver daarbuiten, dat vereist moed en volharding. Dat is dan ook het motto van de jongeren van de Meulebeekse KLJ, die jaarlijks een toneelopvoering verzorgen tijdens het Sint-Elooisfeest. Die traditie heeft er nu voor gezorgd dat de KLJ de oudste toneelvereniging is van Meulebeke.

Het was in het oorlogsjaar 1943 dat men het in de schoot van de Meulebeekse BJB (Boerenjeugdbond) voelde kriebelen om tijdens de Sint-Elooisviering met een toneelstuk uit te pakken. Aan de wieg van het ‘boerentoneel’ stonden Jerom Devolder, Antoon Verkinderen, George Dendauw, Aloïs Devlaeminck en Aimé Vanlerberghe.

Geen meisjes op de bühne

De repetities hadden plaats in een klaslokaal van de lagere school en om toch niet te vervriezen, moesten de spelers zelf hun kolen meebrengen om de kachel brandend te houden. De repetities verliepen soms hilarisch, want de spelers hadden toen nog geen regisseur en meisjes mochten niet op de bühne, dus moesten jongens zich in vrouwenkleren wringen. Het was de tijd dat men enkel tijdens de Sint-Elooisviering optrad. Met twee stukken, er werd eerst een drama opgevoerd en daarna een dolle komedie.

Foto uit 1986 van 'De Bekoring' met achteraan v.l.n.r. Danny Bossuyt (huidig schepen), Annick Verbrugghe, Piet Baekelandt en regisseur Luc Bouckhuyt. Vooraan poseren v.l.n.r. Mieke De Brabant, Koen Demyttenaere, Kathleen Seys (huidig schepen), Rudi Vroman, Greet Vanhove en Chris Devriese.
Foto uit 1986 van ‘De Bekoring’ met achteraan v.l.n.r. Danny Bossuyt (huidig schepen), Annick Verbrugghe, Piet Baekelandt en regisseur Luc Bouckhuyt. Vooraan poseren v.l.n.r. Mieke De Brabant, Koen Demyttenaere, Kathleen Seys (huidig schepen), Rudi Vroman, Greet Vanhove en Chris Devriese.© Repro Luc

Het verhaal

De tijden zijn ondertussen veranderd. Dit jaar pakken de KJ’ers uit met een blijspel van de hand van Pol Annys: ‘Wanda’s bonte was’. Voor de regie zorgt Michel Rogissart.

Wanda is een hippe jongedame met ‘een bewogen verleden’. Ze werd veroordeeld voor straatprostitutie en het dealen van drugs. Na drie jaar cel krijgt ze een kans om twee jaar vroeger vrij te komen, op voorwaarde dat ze definitief komaf maakt met haar verleden, een job vindt die ze een maand lang ‘vol overgave’ behartigt en op een onberispelijke manier door het leven gaat.

Wanda kan aan de slag in de aftandse wasserette van haar oude tante. Of er aan de gestelde voorwaarden tegemoet kan gekomen worden, is de vraag. Haar ex-pooier en drugsdealer duikt opnieuw op en het wordt nog ingewikkelder wanneer Wanda’s ex-celgenote uit de gevangenis ontsnapt en zich schuilhoudt in Wanda’s wasserette.

Tien acteurs

Wanda is echter geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en is dan ook vastbesloten om van haar wasserette een ‘aantrekkelijke’ zaak te maken. Wat dan de rol is van de sympathieke wijkagent, de Russische bodyguard en een Italiaanse gangster, die al dan niet toevallig de revue passeren, ontdek je in het dolkomische stuk ‘Wanda’s bonte was’.

Naar aanleiding van het diamanten jubileum zien we rechtstaand v.l.n.r. Chris Tallieu, Georges Dendauw, Jerom Devolder en Antoon Verkinderen. Gehurkt v.l.n.r. Kris Latruwe, Benny Geldhof en Brecht Rosselle.
Naar aanleiding van het diamanten jubileum zien we rechtstaand v.l.n.r. Chris Tallieu, Georges Dendauw, Jerom Devolder en Antoon Verkinderen. Gehurkt v.l.n.r. Kris Latruwe, Benny Geldhof en Brecht Rosselle.© Foto Luc

Voor de vertolking zorgen Isaline Meesschaert, Evi Coryn, Nicholas Ledeganck, Ward Demyttenaere, Lorenz Van Essche, Benjamin Declercq, Annelore Declercq, Annelien Declercq, Siebe Wittouck en Matthias Vanden Berghe. Tekststeun is er van Jonas Geldhof.

‘Wanda’s bonte was’ wordt opgevoerd op vrijdagen 23 en 30 november om 20 uur, zondag 25 november om 15 uur, zaterdag 1 december om 20 uur en zondag 2 december om 15 uur in het oc Vondel.

Kaarten bij de spelers of via 0488 48 11 03 van Matthias Vanden Berghe (na 18 uur).

(Luc Bouckhuyt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.