Klassieker Animal Farm in vervallen vierkantshoeve naast Euroshop in Rumbeke

Jonah Muylle: “Het boek is ruim 75 jaar oud maar nog zeer actueel.” (foto SB) © Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Cultuurkapel De Schaduw, CC De Spil en de Tuin der Lusten pakken in september en begin oktober twaalf keer uit met ‘Animal Farm’. Een theaterstuk in openlucht, gebaseerd op de wereldberoemde roman van George Orwell.

Deze klassieker werd gepubliceerd in 1945 en bekritiseerde het totalitaire politieke systeem van de toenmalige Sovjet-Unie. “Het is een satirisch verhaal dat plaatsvindt op een oude boerderij waar een groep dieren er genoeg van heeft om als slaven van de mensheid te moeten leven. Ze nemen de macht in eigen handen. Meer dan 75 jaar later heeft de roman nog niks ingeboet aan relevantie en universaliteit”, aldus Jonah Muylle van De Schaduw. “Het voorbije coronajaar heeft meer dan ooit aangetoond hoe fragiel onze democratie is. In deze voorstelling onderzoekt onze regisseur Tom Ternest samen met meer dan zeventig acteurs, amateur-acteurs, muzikanten, zangers en mensen die voor het eerst de wereld van het theater betreden, onze hedendaagse politiek, met de welluidende vraag: zijn alle ‘dieren’ wel gelijk?”

Jaar opgeschoven

Deze coproductie vindt plaats in een vierkantshoeve achter het tankstation naast de Euroshop. “Door corona werd dit stuk een jaartje opgeschoven”, vertelt Jonah. “Twee jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar een vervallen en afgelegen Roeselaarse boerderij die perfect bij het verhaal paste. Het wordt een totaalspektakel waarbij de toeschouwers op een L-vormige overdekte tribune zullen zitten. De acteurs spelen in openlucht. Sinds mei zijn we in kleine groepjes coronaveilig aan het repeteren. Vorige zondag kwamen we voor de allereerste keer op de site zelf samen om elkaar wat beter te leren kennen. De productie telt zeventig acteurs met daarnaast ruim honderd medewerkers en figuranten en daar bovenop nog een zeskoppig koor. Zo’n grote groep is natuurlijk organisatorisch niet te onderschatten.”

Er zijn twaalf voorstellingen met première op vrijdag 10 september en een laatste voorstelling op zaterdag 2 oktober. Tickets via www.despil.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.