Kjen Descheemaecker: “Ik droom van een eigen avondvullende show”

Tom Gheeraert

Televisiekijkend Vlaanderen leerde in 2016 Kjen Descheemaecker kennen als de komieke beatboxer Devoo toen hij het tot de halve finale van Belgium’s Got Talent schopte, maar de 29-jarige Ieperling produceert al vijftien jaar beats en andere klanken met zijn mond en microfoon. Door corona moet hij het al meer dan een jaar doen zonder optredens stellen.

Anno 2021 is Kjen Descheemaecker meer dan alleen een beatboxer. Live durft hij al eens een mopje tussen de beats te mikken, waardoor hij de afgelopen jaren steeds meer opduikt in het comedycircuit. “Tijdens het allereerste seizoen van Belgium’s Got Talent was ik een van de vele beatboxers die deelnam”, vertelt Kjen. “De makers van het programma zeiden dat het beter zou zijn mocht ik iets kunnen brengen waarbij ik er echt uitspring. Zo kwam ik op het idee om er comedy bij te doen. Als ik daar nu naar terugkijk, vind ik het verschrikkelijk. Het beatboxen was goed maar mijn humor was toen een beetje cringy .”

Toch ging je door met de humor.

“Ik was het niet van plan. Ik liet het vier jaar rusten, tot ik op een vrij podium nog eens die set deed. Dat werkte toen beter en zo kreeg ik de smaak te pakken. Daar vroeg iemand van de organisatie van de Commeere Comedy Cup om mee te doen aan de wedstrijd. Dat was zodanig geestig , dat ik dat ben blijven doen. Op den duur leerde ik andere comedians kennen die me dan eens meenamen als opwarmer voor hun optreden. Zo heeft Jan-Bart De Muelenaere me meegenomen naar heel veel optredens. Zeker in het begin van mijn carrière heb ik heel veel te danken aan hem.”

Heb je nu het gevoel dat je in het comedywereldje zit?

“In de eerste plaats ben ik nog altijd een beatboxer. De comedy is een hobby die uit de hand aan het lopen is, maar ik doe het graag. Een volledige show zit er voorlopig nog niet in want ik heb maar een half uurtje materiaal.”

“Ieper blijft aan me trekken, ik mis de Westhoek”

In hoeverre kun je dat combineren met je werk als animator in Huize Zonnelied?

“Ik had in augustus 2019 beslist om halftijds te werken. Dat was ideaal om alles te combineren. Maar toen kwam de lockdown en was ik heel blij met mijn job. Ik heb zelfs even fulltime gewerkt. Er waren handen nodig in de bejaardenzorg.”

Hoe heb je de coronaperiode ervaren als rusthuismedewerker?

“Bij ons ging het heel lang goed, maar tijdens de tweede golf werden we heel zwaar getroffen. Mensen die je al vijf jaar kent, zijn er plots niet meer. Het was heel hard om door de gangen te lopen en te zien dat bepaalde kamers plots leeg stonden. En dan zijn er nog mensen die corona blijven ontkennen. Als je in de zorg werkt en je maakt het van dichtbij mee, dan weet je dat het heel erg is. Maar als collega’s heeft het ons wel dichter bij elkaar gebracht.”

Iedereen is nu gevaccineerd. Kun je als animator nu weer groepsactiviteiten doen?

“We proberen creatief te zijn. Een van de toffe dingen die we gedaan hebben is dat alle bewoners voor hun kamer zaten en er een accordeonist door de gangen liep. We hebben ook artiesten laten spelen op het binnenplein. Vanuit de vensters konden de bewoners kijken.”

Heb je iets met de Menenpoort?

“Ik ben een fervente wandelaar, nog voor wandelen door corona zo populair geworden is. Als je van Ieper bent, is dit wel een omgeving waar je vaak wandelt. Wie aan Ieper denkt, associeert de stad ook met de Menenpoort. Ik herinner me dat ze hier zijn komen filmen toen ik deelnam aan Belgium’s Got Talent.”

Kan je als beatboxer iets doen met de Last Post?

“Er heeft me ooit eens iemand aangesproken om mee te doen aan een project rond volksliedjes, waarbij verschillende Vlamingen iets moesten doen over hun eigen stad. Dan werd ook het idee geopperd om de Last Post in een beatboxremix te steken. Dat project is niet doorgegaan, maar misschien zal ik het ooit nog eens oppakken.”

Je woont in Izegem. Keer je ooit terug naar Ieper?

“Izegem ligt centraler, maar ik mis toch te veel de Westhoek. Doordat ik hier altijd ben blijven werken besef ik dat ik me hier meer zal thuis voelen dan in Izegem. Ieper blijft aan me trekken, maar met de lockdown is de huizenjacht niet gemakkelijk.”

Je vader was een bekende Ieperling?

“Hij werkte voor de jeugddienst. Als er grote fuiven in de Fenix waren, was hij er om toezicht te houden en problemen op te lossen. Hij was amper 52 toen hij stierf aan slokdarmkanker. Het is heel snel gegaan. Toen ik begon, heeft hij me enorm gesteund. Was er ergens een beatboxwedstrijd in Kalmthout, dan reed hij 2,5 uur ernaartoe. Ook naar Nederland. Zonder hem had ik veel minder kunnen doen.”

Je dropte onlangs een eigen nummer ‘Entrance of madness’. Wil je een hit scoren?

“De reden dat ik dat gedaan heb, is omdat ik niet de beatboxer wil zijn die alleen covers doet. Ik weet wel dat ik daarmee niet in de Ultratop zal belanden. Mijn droom is eerder om te kunnen optreden met een avondvullende show met een voorprogramma. Het is een werk van lange adem. En optreden op Tomorrowland, dat zou cool zijn.”

Privé: Kjen werd geboren op 28 april 1992 in Ieper. Hij is de zoon van Claudine Desmedt en wijlen Jurgi Descheemaecker en heeft nog twee broers en twee zussen. Hij woont samen met zijn vriendin Sarah Tommeleyn in Izegem.

Opleiding: Kleuter en lagere school deed hij in Boezinge, daarna trok hij eerst naar de Middenschool in Ieper en dan naar MMI in Kortemark, waar hij de richting internaatswerking volgde.

Loopbaan: Nadat hij in verschillende internaten en in de bijzondere jeugdzorg werkte, ging Kjen vijf jaar geleden aan de slag in Huize Zonnelied. Hij werkt er als animator. Daarnaast treedt hij op als beatboxer Devoo en als stand-up comedian onder zijn eigen naam.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.