Kinderen helpen mee aan de wederopbouw van de drie frontsteden in Nieuwpoort

Nieuwpoort Clicformers.© IV
Nieuwpoort Clicformers.© IV
Paul Bruneel

In het bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort is deze week de doe-expo ‘Bouwen aan het front’ van start gegaan. Met de bouwblokken van clicformers kunnen kinderen tot 12 jaar tijdens hun bezoek aan het Westfront meehelpen aan de wederopbouw van de drie frontsteden. De drie maquettes die worden gebouwd, de Lakenhalle van Ieper, de IJzertoren van Diksmuide en het Koning Albert I-monument uit Nieuwpoort worden opgetrokken en gebouwd met meer dan 50.000 clicformblokjes.

“Met ‘Bouwen aan het front’ presenteren we een knap en veelzijdig project” zegt schepen voor toerisme Ann Gheeraert (CD&V).

“De doe-expo is een stimulans voor gezinnen met kinderen om het bezoekerscentrum Westfront te bezoeken. Terwijl de kinderen aan het spelen zijn, krijgen de ouders ruimschoots de gelegenheid om zich te verdiepen in het verhaal van de onderwaterzetting van de IJzervlakte of een bezoek te brengen aan de tijdelijke tentoonstelling ‘Mijn oorlog-Juul Filliaert 1914-1918’.”

“Het evenement was eigenlijk al vorig jaar gepland, maar door de coronapandemie diende alles een jaartje te worden opgeschoven. Het is voor onze jonge bezoekers een speelse ontdekking van de geschiedenis en ze kunnen op een leuke en creatieve manier mee helpen bouwen aan de wederopbouw van de drie frontsteden.” µ

Kennis maken met geschiedenis

Deze mening van de schepen wordt gedeeld door burgemeester Geert Vanden Broucke, die het bijzonder interessant vindt dat de stad Nieuwpoort met dit origineel initiatief kinderen laat kennis maken met de lokale geschiedenis.

”Via originele initiatieven zoals ‘Bouwen aan het front’ proberen we de verhalen van de Eerste Wereldoorlog levendig te houden. Het is heel belangrijk dat we onze geschiedenis in de kijker blijven plaatsen en deze ook toegankelijk maken, zeker voor de allerkleinsten. Een andere pluspunt is dat de kinderen samen aan één gezamenlijk project kunnen werken en net zoals de inwoners van toen, realiseren ze één gezamenlijk doel, de heropbouw.”

Leuke speelzone

De kinderen van het tweede leerjaar van de Pagaaier uit Nieuwpoort waren er gisteren als eerste bij om de doe-expo uit te testen en ze konden er maar niet genoeg van krijgen. Er is ook een leuke speelzone waar andere bouwwerken kunnen worden gemaakt.

De tentoonstelling werd geopend in aanwezigheid van Hedwig Van Roy, CEO van Clic Toys, de fabrikant van de populaire clicformers.

De doe-expo loopt van 15 juni tot 15 september 2021. Tijdens de zomermaanden juli en augustus is het bezoekerscentrum één uur langer open, en dat is van 10 tot 18 uur. Westfront Nieuwpoort is steeds gesloten op maandag. Tickets voor het bezoekerscentrum, dat gelegen is langs de Kustweg 2 in Nieuwpoort, kosten 5 euro voor kinderen en 7 euro voor volwassenen. Tickets zijn te bekomen via www.visit-nieuwpoort.be of www.nieuwpoort.be/westfrontnieuwpoort . Een toegangsticket is zowel geld voor het bezoek aan het bezoekerscentrum als voor de doe-expo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier