Kim Debruyne speelt levend lijk bij het Tielts Volkstoneel

Kim Debruyne zoekt nog uit wat ze het liefst wil doen. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

In ‘Weg met dat lijk!’ van het Tielts Volkstoneel draait alles rond… een lijk. Hoe zou het zijn om die rol te vertolken? Kim Debruyne (27) weet er alles van. “Je lach inhouden en niks zeggen”, vertrouwt ze ons toe. En af en toe de longen vol zuurstof blazen.

De in Wingene wonende Kim Debruyne is nog wat zoekende. De dochter van Wim en Mireille De Pla en grote zus van Bert en Mats groeide op in de Dertig Zilverlingenstraat en volgde na vier jaar Regina Pacis de richting jeugd- en gehandicaptenzorg in Deinze. “Ik werk op vandaag in een buitenschoolse opvang in Desselgem en in de refter van een school in Maria-Aalter.” Daarvoor werkte ze drie jaar voor de KAJ, in de regio Brugge-Tielt. “Ik ben heel sociaal ingesteld en vele jaren lid van de KAJ. Ik turnde vroeger ook nog bij Atlas en was aangesloten bij Pro Musica.” Ook fotografie vindt ze leuk.

Kim is een geëngageerde vrouw, die vaak vrijwilligerswerk opknapt met jongeren en volwassenen met een beperking. “Ik krijg daar heel veel energie van en ik wil dat blijven doen. Maar niet voltijds, nee. De hobby zou dan mijn beroep worden, maar dan zou ik geen hobby meer hebben. Nee, dat wil ik niet.” Daarnaast houdt ze van sporten (zwemmen, kickboksen), van boeken lezen…

Pelgrimstocht

“Ik ben met veel dingen tegelijk bezig, ja. Ik moet af en toe wat orde scheppen in de chaos. Dat is thuis ook zo, maar ik weet wel alles liggen. Ik kijk al enige tijd geen tv meer. Het is ook heerlijk om even niet bereikbaar te zijn. Om even afgesloten te zijn van Jan en alleman. Ik ga nu ook vaak wandelen. Bedoeling is om komende zomer een pelgrimstocht naar Compostela te ondernemen. Ja, om mezelf tegen te komen. Ik hoop dat ik daarna alles goed op een rijtje heb en dat ik verder keuzes kan maken.” Ze kwam via actrice Lut Gennez in contact met het Tielts Volkstoneel. “Ik was vorig jaar al souffleur. Nu souffleur, en lijk. Stapje voor stapje, het smaakt zeker naar meer.” Eerst deze rol, euh, overleven.

‘Weg met dat lijk!’

Het is al voor de derde keer dat het Tielts Volkstoneel door de asbestperikelen in het Gildhof naar een andere speelvloer moet uitkijken. “We speelden eerst in de pop-upzaal in Aarsele, nu al voor de tweede keer in de Vande Vyverezaal van Mivalti”, duidt secretaris Wim Vandendaele. “In die zaal moet alles worden aangesleept: van decor, tot stoelen… We voorzien trouwens nu enkele niveaus, zodat ook de achterste rijen een beter zicht hebben.”

Iedereen blijkt een motief te hebben, maar niemand een sluitend alibi“, zegt regisseur Danny Verlinden. Uitzonderlijk is ook dat het Tielts Volkstoneel met een ‘levend lijk’ speelt. “Die rol wordt vervuld door Kim Debruyne.” Regisseur Danny Verlinden is niet aan zijn proefstuk toe. Hij regisseerde bij het Tielts Volkstoneel eerder ‘Hot Lips’ en ‘Familietrekjes’.

In de cast herkennen we Stefaan Naert, Stefaan De Cloet, Katrien Vanseveren, Cindy Vande Weghe, Maarten Claerhout, Wim Vandendaele, Emma Vandendaele, Lut Gennez, Jimmy Trioen en Kim Debruyne. Ook achter de schermen staan heel wat vrijwilligers. Speeldata: zaterdagen 3, 10 en 17 februari om 20 uur en zondag 11 februari om 15 uur in de Vande Vyverezaal. Kaarten kosten 8 euro, koetshuis Mulle, 051 42 82 20, reservatiedienst.gildhof@tielt.be of bij de spelers.

Het Tielts Volkstoneel is er klaar voor. Voor de foto liet regisseur Danny Verlinden zich in het tapijt wikkelen.
Het Tielts Volkstoneel is er klaar voor. Voor de foto liet regisseur Danny Verlinden zich in het tapijt wikkelen.© Foto LVA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten