Kijkgedrag wijst uit: West-Vlamingen grootste fans van Met Vier in Bed én Fifty Shades of Grey

Eigen kweek heeft logischerwijze het meeste fans in eigen streek. © VRT
Bert Vanden Berghe

We worden rond de oren geslagen met polls over ons stemgedrag, maar hoe zit het met ons kijkgedrag? Telenet zocht het uit, tot op gemeentelijk niveau. Dat leidt tot enkele verrassende resultaten. Zo scoren de Vijftig Tinten Grijs-films het best in… Zuienkerke.

Telenet nam het kijkgedrag van de Vlaming van de laatste drie jaar onder de loep. Dat deden ze op basis van de gegevens van hun eigen klanten. Daarbij werden de gegevens van rechtstreeks kijken samengevoegd met die van wat er allemaal opgevraagd werd. De algemene tendens is dat de Vlaming vaak teruggrijpt naar hetzelfde en kiest voor entertainment uit eigen streek. Vooral verhalen die zich afspelen in de eigen regio en gespeeld worden door plaatselijke acteurs en actrices scoren hoog. En aangezien we in ons land belachelijk veel acteurs en actrices hebben met West-Vlaamse roots, boeren wij goed. Het populairst bij ons is Eigen Kweek uiteraard. Die reeks werd het drukst bekeken in Vleteren, Oudenburg en Ichtegem.

Vleteren, Oudenburg en Ichtegem zijn koplopers wat 'Eigen kweek' betreft.
Vleteren, Oudenburg en Ichtegem zijn koplopers wat ‘Eigen kweek’ betreft.© VRT

Uit die cijfers blijkt overigens nog dat we elke dag gemiddeld bijna 4 uur en 24 minuten naar televisie kijken en dat Antwerpen op dat vlak koploper is. Onze provincie scoort het slechtst, of best zo u wil, op dat vlak. Vooral aan de kust wordt er minder televisie gekeken, maar dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het hoge aantal tweedeverblijven.

Feest in bed

Wat valt het meest op uit de lijst? Limburg is veruit de meest romantische provincie en scoort hoog in het opvragen van romantische films. Terwijl de film Fifty Shades of Grey en diens opvolger Fifty Shades Darker het meest werd opgevraagd in… Zuienkerke.

In Zuienkerke houden ze duidelijk van een portie poepeklets!
In Zuienkerke houden ze duidelijk van een portie poepeklets!© GF

Op vlak van televisieprogramma’s is West-Vlaanderen duidelijk verzot op Met Vier in Bed. Dat heeft niet alleen te maken met Leen Demaré, die sinds jaar en dag de voice-over voorziet, maar ook met de ondernemingszin die centraal staat. Opvallend: de top tien van de gemeenten die het meest naar het programma kijken, bestaat uit allemaal West-Vlaamse gemeenten. Koplopers zijn Koolskamp, Sint-Eloois-Vijve en Staden.

Uit de cijfers blijkt dat West-Vlaanderen overduidelijk de meeste fans van 'Met Vier in Bed' heeft.
Uit de cijfers blijkt dat West-Vlaanderen overduidelijk de meeste fans van ‘Met Vier in Bed’ heeft.© Telenet

Verder tonen de resultaten ook aan dat we de provincie zijn die het minst ‘s nachts voor de televisie zit, we het minst verknocht zijn aan drama’s als Rundskop, Chaussée d’Amour en Marina, maar ook dat we het minst wakker liggen van De Slimste Mens ter Wereld. Oh ja, en volgens de gegevens tellen we ook het minste fans van Sturm der Liebe. Blokken doet het wel weer goed, al moeten we niet onderdoen voor Oost-Vlaanderen. Ook leuk: in de top vijf van meeste kijkers per gemeente voor de VTM-reeks Familie, zien we ook Mesen en Leffinge staan.