Kerststadje trekt heel wat kijklustigen

Het is aanschuiven aan het raam van Henri (47) en Marleen (52) Delaere in Blankenberge. Elke avond om kwart voor vijf gaan de lichtjes aan van hun kerststadje, en dat heeft veel bekijks. “De mensen worden er gelukkig van.”

Het kerstdorpje van Marleen en Henri geeft velen een blij gevoel.© WK
Het kerstdorpje van Marleen en Henri geeft velen een blij gevoel.© WK

Hun huisje aan het De Langheplein heeft al enkele jaren veel bekijks met kerst, maar dit jaar is het volgens Henri en Marleen toch nog drukker dan anders. Kerstmarktjes zijn er dit jaar immers niet. “Je merkt wel dat er anders niet zoveel te doen is. Maar het is, al zeg ik het zelf, ook wel mijn beste decor tot nu toe”, knipoogt Marleen.

Het kerststadje in het raam is haar werk. “Het zijn allemaal kleine tafereeltjes. Je kunt zelfs binnenkijken in de huisjes. Ik heb er drie dagen aan gewerkt om alles goed te krijgen, en daarvoor lag ik er al weken in mijn bed aan te denken”, glimlacht Marleen. Haar man Henri stond in voor de mooie gevelversiering en de lichtprojectie op het raam van de bovenverdieping.

‘Mensen gelukkig maken’

“Al dat materiaal heeft ons een klein kapitaal gekost. Het meeste ervan komt uit Nederland”, zegt Marleen. “We doen dit ondertussen al vier jaar. De eerste keer wonnen we meteen de derde prijs in de kerstverlichtingswedstrijd van de stad. Een verrassing, want we hadden ons toen niet eens ingeschreven. Het jaar daarop pakten we nog iets groter uit, en toen wonnen we twee jaar op rij de eerste prijs. Nu is het een traditie en verwachten de mensen het van ons”, vertelt Henri.

Het kerststadje van Henri en Marleen krijgt inderdaad veel bekijks. Het is er een komen en gaan van mensen. “Er zijn hier zelfs al mensen geweest uit het binnenland. Ze hadden het gezien op Facebook. Sommigen blijven wel een half uur staan. Je wordt er blij van hé. En je raakt er niet gauw op uitgekeken”, zegt Marleen. “We zouden er zelf ook nog elke avond naar staan kijken”, glimlacht Henri.

Halloween

“Maar het liefst van al maken we andere mensen gelukkig met ons kersttafereel. Het is leuk om kerstkaartjes in de bus te krijgen van wildvreemden, die ons bedanken voor het mooie wintertafereel. We willen het met iedereen delen.”

Henri is overigens jarig op tweede kerstdag. “Misschien komt het daardoor dat ik zo dol ben op kerst. Deze periode zou voor mij het hele jaar mogen duren.” Marleen en Henri hun kerststadje aan het De Langheplein is nog zeker tot half januari te bewonderen. “En we denken er nu over na om volgend jaar ook iets te maken rond Halloween”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.