Kelly Schacht exposeert voor het eerst in Roeselare

Kelly Schacht exposeert voor het eerst in haar geboortestad. (foto SB)© Stefaan Beel
Kelly Schacht exposeert voor het eerst in haar geboortestad. (foto SB)© Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Kunstenares Kelly Schacht (38) is geboren in Roeselare, groeide op in Moorslede en studeerde en leefde hier tot haar achttiende. “Ik was op de middelbare school al uitgeweken naar de academie van Brugge en ging vervolgens studeren aan de KASK in Gent om eigenlijk nooit meer echt terug te keren.” Nu doet ze dat wel, want ze exposeert haar werk in Ter Posterie.

“Ik heb al meer dan twintig jaar geen feeling meer met Roeselare. Ik leef met mijn Angolese partner afwisselend in Gent en in Portugal. Toch was het een zeer bewuste keuze om terug te keren naar mijn roots. Het was van meet af aan de bedoeling om samen te komen met familieleden en vrienden en hen te tonen wat ik allemaal doe. Het zal voor mijn ouders een primeur zijn. Ik denk dat het hun eerste tentoonstelling van mij is in vijftien jaar.”

Interactie

“Ook de ruimte van Ter Posterie heeft me overtuigd. Bij de opbouw van een expo laat ik me altijd leiden door het pand zelf. Er is veel licht en enkele heel aparte elementen zorgen voor een speciale sfeer. En het feit dat Ter Posterie in de Ooststraat ligt, een winkelstraat, sprak me meteen aan. Het is met deze tentoonstelling de bedoeling in interactie te gaan met de toevallige bezoeker. Alvast dat was het plan toen ik het concept opbouwde en dat was dus net voor corona. Ik heb dus een en ander moeten aanpassen.”

De expositie van Kelly Schacht draagt de titel Collecting the Alphabet en is onderdeel van steeds wisselende tentoonstellingen waarin het alfabet centraal staat. Ze was eerder te zien in Brussel, Amsterdam en Turijn.

“Dit is een beeldend abécédaire met sculpturen, installaties en performances waarbij aan elke letter een begrip is verbonden. Centraal in de zaal heb ik rond de pilaren een schraagtafel gebouwd. De tafel staat symbool voor communicatie en een plek van ontmoeting. Er is een belangrijke taak weggelegd voor de suppoosten van Ter Posterie. Zij zullen de bezoekers begeleiden en volledig coronaproof meenemen in mijn verhaal. Zo kan de kijker de tekst I create as I speak die op de muur is geschreven opvullen met zelfgekauwde kauwgom of ze laten een afdruk achter in de kleistoeltjes”, aldus Kelly Schacht.

Collecting the Alphabet is gratis te zien tot 6 juni van woensdag tot en met zondag, telkens van 14 tot 18 uur. Door de covidmaatregelen kunnen maximaal vijftien personen tegelijkertijd binnen zijn. Je kan een bezoekmoment reserveren via de webshop van de stad Roeselare. (Bart Crabbe)

Boek een afspraak op www.vanrslshop.roeselare.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.