Kattenstoet wordt Kattenkronkels: coronaveilige fietstochten mét reuzen en wagens

We zien v.l.n.r. schepen Diego Desmadryl en regisseurs Steven Duyck en Bart Cafmeyer. (Foto TOGH)
We zien v.l.n.r. schepen Diego Desmadryl en regisseurs Steven Duyck en Bart Cafmeyer. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Nadat eerder al beslist werd om de 46ste Kattenstoet een jaartje uit te stellen, presenteerden regisseurs Bart Cafmeyer en Steven Duyck woensdag een alternatief programma voor 2021: Kattenkronkels, drie verschillende fietstochten in Groot-Ieper op 8 en 9 mei met taferelen, reuzen, wagens en groepen uit de Kattenstoet.

Normaal zou op 9 mei 2021 de 46ste editie van de Ieperse Kattenstoet plaatsvinden, maar door het coronacrisis besliste het stadsbestuur om de editie uit te stellen naar 2022. “Het is niet leuk om een traditie te doorbreken en iedereen was super enthousiast om de 46ste editie van de kattenstoet aan te kondigen, maar covid-19 besliste er anders over. Uitstel naar 20222 is een wijze beslissing gebleken”, zegt schepen van Evenementen Diego Desmadryl. “Aan de Kattenstoet gaan immers maandenlange voorbereidingen vooraf en gezien de nog steeds geldende coronamaatregelen konden de voorbereidingen met de vele vrijwilligers en meer dan 2.000 figuranten niet coronaproof worden georganiseerd.”

Twee regisseurs

Maar het Ieperse stadsbestuur wilde niet bij de pakken blijven zitten. Bart Cafmeyer, regisseur van de stoet, en Steven Duyck kregen de opdracht om een alternatief project op poten te zetten. “Het wordt weliswaar veel kleinschaliger maar voor de fans van de driejaarlijkse tocht toch voldoende bevredigend om één jaartje verder te kunnen”, vervolgt Desmadryl. “Het stadsbestuur maakt zich immers sterk dat alle coronazorgen in 2022 van de baan zullen zijn zodat de stoet met 27 praalwagens, bevolkt door 1750 spelers, zich zal kunnen presenteren aan 50.000 bezoekers.”

Bart Cafmeyer en Steven Duyck gingen niet over één nacht ijs bij hun voorbereiding. Voortdurend met het virus in het achterhoofd dokterden ze een coronaveilig project uit onder de noemer Kattenkronkels. “Er komen drie verschillende fietsparcours op Iepers grondgebied”, legt Bart Cafmeyer uit. “Ieder parcours doet vijf ruime locaties aan waar telkens een act zal getoond worden die betrekking heeft tot de Kattenstoet. In totaal spelen er dus tegelijk 15 acts. Het publiek kan één van de drie ‘kronkels’ kiezen. Wat er precies in de acts te zien zal zijn, geven we nog niet mee. Eerst wordt het hele plan nog met alle betrokkenen getoetst aan de haalbaarheid. Pas dan kan het echte werk beginnen. Van zodra de overheid het licht op groen zet beginnen de vergaderingen en repetities, wellicht vanaf februari als de coronamaatregelen het toelaten.”

Creatieve uitdaging

De drie verschillende fietstochten zullen telkens een ander thema belichten, zoals de kat doorheen de geschiedenis en de link tussen Ieper en katten. “De iconische reuzen en wagens zullen zeker te zien zijn, maar we zijn creatief aan de slag gegaan om er iets helemaal anders mee te doen dan normaal. Dat was wel een leuke creatieve uitdaging”, vervolgt Bart Cafmeyer. “In totaal verwachten we dat er 450 medewerkers aan zullen meedoen. Dat gaat dan om acteurs en figuranten, maar ook begeleiders en technici. Uiteraard zullen we steeds werken met corona in het achterhoofd en zijn we dus verplicht om de grootte van de groepen beperkt te houden. Om een voorbeeld te geven: de Narrenfanfare is normaal met 60 muzikanten, in Kattenkronkels zullen het er slechts 15 zijn. We waken er wel over dat de kwaliteit van ieder optreden top zal zijn.”

Men zal kunnen deelnemen aan de fietstochten op zaterdag 8 en zondag 9 mei. Elke 20 minuten zal er een groep van maximum 50 personen kunnen vertrekken, goed voor 15 deelnemende groepen per parcours per dag. De tochten zijn elk ongeveer 20 km lang, waardoor de deelnemers om en bij de 3,5 uur onderweg zullen zijn. “Het heeft geen zin om nu al de toeristische dienst te contacteren voor kaartjes”, pikt Diego Desmadryl in. “Pas in april en als de overheid toelating geeft zullen de 5.000 kaarten ter beschikking worden gesteld.”

Budget

Inschrijven wordt evenwel verplicht. Wie zomaar opdaagt aan de start met de fiets zal van een kale reis terugkeren. “De mensen die inschrijven kunnen zelf kiezen welke van de drie fietsparcours ze willen meemaken, uiteraard zolang één van de parcours niet volzet is”, vervolgt Desmadryl. “Die hard fans van de Kattenstoet kunnen ook deelnemen aan twee verschillende tochten, bijvoorbeeld op zaterdag én op zondag. Op zaterdag start de eerste tocht om 13 uur, op zondag om 11.30 uur. Op elke locatie wordt vijftien keer gespeeld. Het publiek fietst in groep en volgt het uitgestippelde parcours met stewards. Je kan dus niet in je eentje op pad. Vooraf inschrijven moet.”

Gratis is het niet. Je betaalt 5 euro. “Dit moet er voor zorgen dat je je toch verplicht voelt om te komen meegenieten en geen plaatsen ontzegt aan mensen die er door plaatsgebrek niet konden bij zijn. Maar de organisatoren beloven dat die 5 euro werkelijk peanuts zal zijn in vergelijking met al het fraais dat je die namiddag zal beleven”, gaat Desmadryl verder. “We hebben er bewust voor gekozen om voor dit alternatief programma extra budget te voorzien en niet te knabbelen aan het budget voor de stoet van 2022. Het budget voor dit alternatief programma is naar verhouding ongeveer 20% van het normale budget van de Kattenstoet, die dus in vol ornaat te zien zal zijn in 2022. Daarna zal het slechts twee jaar in plaats van drie jaar wachten zijn op de volgende, want in 2024 plannen we de 47ste Kattenstoet.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier