Kathleen Amant maakt eerste boek over Sint-Maarten: “Vragen vermijden bij bedtijd”

Kathleen Amant met enkele exemplaren van 'Sint-Maarten gaat naar Sjinka Poenka'. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Auteur en illustrator Kathleen Amant uit Lede krijgt al jaren de vraag wanneer ze eens een boek ging maken over Sint-Maarten in plaats van Sinterklaas. Met het prentenboek ‘Sint-Maarten gaat naar Sjinka Poenka’ gaat ze in op die vraag en hebben kindjes uit de streek rond Ieper en Veurne een boekje over hun eigen kindervriend.

Kathleen Amant uit Lede is auteur en illustrator van prentenboeken voor peuters en kleuters. “Mijn bekendste figuren zijn Anna en Heksje Mimi, door de meeste jonge ouders en kleuterleerkrachten goed gekend”, vertelt ze over haar werk. “Mijn boeken maakten ook in andere landen al vele vriendjes. Ze worden onder meer vertaald naar het Zweeds, Deens, Italiaans, Spaans, Chinees, Koreaans, Arabisch…”

Prentenboek

Heel speciaal voor de mensen van de Denderstreek, Ieper, Veurne… schreef en tekende ze het prentenboek ‘Sint-Maarten gaat naar Sjinka Poenka’. “Al jaren kreeg ik als auteur en illustrator de vraag wanneer ik eens een boek ging maken over Sint-Maarten in plaats van Sinterklaas”, vertelt Kathleen. “Want iedere ouder die Sint-Maarten viert binnen zijn gezin zal het wel herkennen: als je een boek voorleest van Sinterklaas dan moet je het woordje Sinterklaas telkens vervangen door Sint-Maarten. Maar als je niet goed oplet, dan lees je toch weer Sinterklaas. Wat bij je kroost dan weer veel vragen oproept, die je liever vermijdt als het bedtijd is. Ik spreek uit ervaring want ook waar ik woon, in Lede, vieren ze Sint-Maarten.”

Blijde intrede

Het boek gaat over Sinterklaas die zijn Pieten kwijt speelt op de belangrijkste dag van het jaar, de blijde intrede op 10 november. “Sinterklaas is een beetje boos. Hij is met zijn stoomboot vastgelopen in een zandbank. Stuurpiet had niet goed uitgekeken. Gelukkig hebben ze rubberbootjes bij. Die zullen hen naar de blijde intrede brengen. Maar het paard kon niet mee en de Sint heeft geen zin om de hele avond te stappen. Zijn mantel en sokken zijn nat omdat de Pieten niet stil kunnen zitten in de bootjes. En tot overmaat van ramp maken ze ruzie en spelen ze Sinterklaas kwijt. Zal de blijde intrede wel kunnen doorgaan dit jaar?”, doet Kathleen het verhaal uit de doeken.

Sint-Maarten in West-Vlaanderen

In België leeft de traditie van Sint-Maarten sterk in veel plaatsen in West-Vlaanderen, vooral in de Westhoek. Onder andere in Ieper, Veurne, Houthulst, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Alveringem en delen van Diksmuide, Heuvelland, Zonnebeke en Wervik is Sint-Maarten populair. De afbakening volgt echter niet de gemeentegrenzen. Zo komt Sint-Maarten in de meeste deelgemeenten in Poperinge, maar in de stad zelf is het Sinterklaas die de kinderen van cadeautjes voorziet. In de gemeenten Kortemark, Moorslede, Ledegem, Moorsele, Ardooie en Loppem worden beide gevierd. Naast West-Vlaanderen is Sint-Maarten ook populair in de Oostkantons, in de streek rond Aalst en in een paar (deel)gemeenten van en rond Dendermonde. Verder kennen Mechelen, deelgemeente Hombeek en omliggende plaatsen waaronder Weerde en Peutie en plaatsen met een Sint-Martinuskerk zoals Sint-Martens-Lennik, Moerzeke en Beveren-Waas een levendige viering. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier