Karl Vannieuwkerke en Wouter Deprez: als goden in Frankrijk

© © VRT
Redactie KW

De Rode Duivels zitten amper op het vliegtuig naar huis, of Karl Vannieuwkerke maakt zich klaar om de Tour opnieuw op te volgen met zijn talkshow Vive le vélo. Maar vooraleer het zover is, zie je hem nog in de unieke documentaire God in Frankrijk, aan de zijde van Wouter Deprez.

Met de verwachte ontgoocheling maar ook met de nodige trots zagen miljoenen Belgen gisteren hoe de Rode Duivels het WK moesten verlaten. Elke wedstrijd werden we deskundig begeleid vanuit de studio door sportjournalist Karl Vannieuwkerke. Maar met het succes van de Rode Duivels zag hij zijn jaarlijkse talkshow rond de Tour, Vive le vélo, uitgesteld worden. Nu ze niet doorstoten, begint Karl vanavond al aan zijn ronde. Vóór die uitzendin krijgen we de eenmalige special God in Frankrijk, de Groote Oorlog geserveerd. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog trokken Karl Vannieuwkerke en cabaretier Wouter Deprez er samen op uit, om verhalen te sprokkelen over de Tour en de oorlog.

Honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog trekt Karl Vannieuwkerke opnieuw op pad, op zoek naar verhalen. Verhalen over wielrennen en over een oorlog die ook drie Tourwinnaars de dood injoeg. Karls nieuwe reisgezel is Wouter Deprez, kind van de frontstreek. Wouter komt in het najaar met de voorstelling Slijk, over de oorlog die honderd jaar geleden het leven in de Westhoek drastisch veranderde. De rode Citroën déesse brengt Karl en Wouter naar de Duitse grens, naar Verdun en naar de Frontstreek. Ze komen aan in Ieper, in Karls geboortestad. Eerder maakte Karl Vannieuwkerke met Bart Van Loo de reeks God in Frankrijk, waarbij ze de kijker meenamen langs de Tourgeschiedenis en langs la douce France.

God in Frankrijk, de Groote Oorlog, op zondag 6 juli om 20.25 uur op Eén, gevolgd door de eerste aflevering van Vive le vélo om 21.15 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.