Kai Wén uit Brugge wint De Nieuwe Lichting

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Kai Wén ofte Kevin Kembo – Kai Wén is gewoon ‘Kevin’ in het Chinees – uit Brugge heeft vrijdagavond De Nieuwe Lichting van Studio Brussel gewonnen.

Kai Wén was de enige West-Vlaming bij de laatste acht finalisten. In de Vooruit in Gent brachten ze vrijdagavond alle acht twee nummers live: een eigen nummer en een cover. Kevin ging voor een nummer van Drake, één van zijn grote voorbeelden. Vlekkeloos en volledig toonvast verliep het allemaal niet, maar de Bruggeling toonde wel over de nodige podiumprésence te beschikken en openbaarde zich als een behoorlijk showbeest.

Naast Kai Wén werden nog twee andere finalisten verkozen tot De Nieuwe Lichting: de gedoodverfde favoriet Tamino en ook de melodieuze pop van The Lighthouse.

Dankzij het koor in de kerk

In Focus Knack vertelde Kai Wén eind vorig jaar hoe en waar het allemaal begon: in de kerk! “Mijn ouders zijn gelovig en stimuleerden me om het plaatselijke koor te vervoegen”, zei hij toen. “Ik was acht toen ik een van de tenorzangers werd.” Kevin is een geboren Bruggeling en de zoon van een naar ons land uitgeweken Angolees ouderpaar. Hij groeide op in Die Scone, maar woonde ook een tiental jaar in Aalst. Sinds vorig jaar woont hij opnieuw in Brugge. In het Sint-Jozefsinstituut volgt hij de studierichting Communicatie en Media.

Het produceren leerde hij dan weer van zijn broer Clercy. “Met muzieksoftware bokste hij beats in elkaar, waar hij dan boven rapte. Ik vond dat heftig en wilde dat ook kunnen”, vertelde hij in Focus Knack. “Dus zat ik altijd naast hem wanneer hij muziek maakte. Ik was tien toen ik mijn eerste nummer schreef. Mijn broer rapt trouwens nog steeds: onder de naam Clercy Kembo heeft hij voor volgend jaar een heuse tour gepland.”

De sound van Kai Wén kan je horen op zijn Vi.be-pagina. Of gewoon in de komende maanden op één van de (festival)podia in ons land, want voor de winnaars van deze talentenwedstrijd liggen sowieso enkele mooie shows in het verschiet. Zo staan ze ook allemaal op Pukkelpop.

(FJA/SVV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.