Kachtemnaar in Blind Getrouwd: “Ik wist dat ik mij helemaal moest smijten”

Davy Casteleyn. (foto VTM)
Davy Casteleyn. (foto VTM)
Bert Vanden Berghe

Op Valentijn schiet een nieuw seizoen van het razend populaire VTM-programma ‘Blind Getrouwd’ uit de startblokken. Tussen de kandidaten zien we Davy Casteleyn (33) uit Gent, die roots heeft in Kachtem. Elke dag fietst hij ook naar zijn werk bij politiezone RIHO. Davy is van geen kleintje vervaard, want hij ging eerder al met de fiets naar een concert van Balthazar… in Kopenhagen.

Het concept van Blind Getrouwd is intussen al aardig ingeburgerd. Een batterij experts gaat op zoek naar de perfecte match binnen een groep singles, die elkaar pas leren kennen op hun trouwdag. Een gedurfd experiment. En wie het over een uitdaging heeft, komt ook al snel uit bij Davy. Hij is immers lid van een triatlonclub en maalt flink wat kilometers doorheen de week en in het weekend. Sinds maart vorig jaar woont hij in Gent en gaat hij elke dag trouw met zijn fiets naar het werk. Een rit van minstens een uur en een kwartier.

Davy, Dave voor de vrienden, werkt als logistiek ambtenaar voor politiezone RIHO (Roeselare, Izegem en Hooglede, red.) , nadat hij er eerder op de afdeling Intern Toezicht werkte. “Maar eigenlijk heb ik een diploma Geschiedenis op zak. Ik gaf les in Bergen, Brussel en Schaarbeek. Ik ben ook twee keer op Erasmus geweest en woonde een half jaar in Parijs en in Duitsland.”

Niet overtuigd

Een man die zijn wereld dus kent. Door zijn job besloot hij om te verhuizen van Brussel naar Gent. “Zo zit ik nog wat centraal in het land, omdat ik overal wel wat vrienden heb.” Maar een lief, dat had hij nog niet. Op relationeel vlak heeft hij al een paar langere relaties achter de rug, maar dé klik was er nog niet. “Dat moet ook echt goed zitten. Ik vind het belangrijk dat je jezelf kan zijn. Dat ik mij inschreef voor Blind Getrouwd , heeft eigenlijk geen specifieke reden. Ik had zelfs nooit echt eerder naar het programma gekeken. Niet meer dan met een half oog bij mijn moeder als ik op bezoek ging. Ik was eerlijk gezegd aanvankelijk niet echt overtuigd van het concept, omdat het over mensen gaat en liefde niet gemeten kan worden. Maar ik was wel heel benieuwd. Vorige zomer werd duidelijk dat een uiteindelijke deelname steeds serieuzer werd. Toen heb ik daar een paar weken grondig over nagedacht en beslist om het een kans te geven. Ik wist dat als ik ja zou zeggen, dat ik mij wel volledig zou moeten smijten. En dat heb ik ook gedaan.”

“Mijn type? Een spontane vrouw die naturel oogt en open is van geest. Het uiterlijke is niet zozeer belangrijk, maar ik verwacht wel een zekere empathie. Ik ben heel sportief aangelegd – ik wil in juli een Iron Man doen – en ik verwacht niet zozeer dat mijn vrouw dan ook sportief is, maar ze moet er wel voor open staan. Dat ze begrip heeft voor wat ik doe. Op muzikaal vlak is dat ook zo, dat moet klikken. Ik zeg niet dat het moeilijk zou worden als ze fan is van muziek van Dua Lipa of Niels Destadsbader, maar ik zou het wel fijn vinden als we dezelfde smaak hebben. Ik hou niet alleen van samen naar een concert te gaan, maar ik vind het ook tof om er samen over te babbelen.”

Balthazar

En als er over muziek gepraat wordt, is de kans groot dat de naam Balthazar valt. Davy zag ze al meer dan veertig keer aan het werk. “Ik ben een grote fan, ja. Vijftien jaar geleden zag ik ze voor het eerst op het Scoutsfestival in Zwevegem. Een paar jaar later zag ik ze aan het werk in een Berlijnse club en was ik helemaal overdonderd. De laatste keren zag ik ze vooral aan het werk in het buitenland. Meestal ga ik dan met de fiets, in pakweg Nederland of Duitsland. Het verste dat ik al reed naar een optreden van hen, was richting Kopenhagen.”

Aan inzet ontbreekt het Davy dus niet. En dat is ook zo bij Blind Getrouwd , al mag hij uiteraard nog niet kwijt hoe het afloopt. “Zo’n deelname is best ingrijpend. Emotioneel zijn dat enorm hoge pieken en dalen. Het was vooral wennen om die camera’s rond je te hebben. Ik voel wel dat de programmamakers heel respectvol zijn omgegaan met het feit dat ik stotter. Dat is voor mij geen issue. Ik kan urenlang praten met een vriend in een bruine kroeg, maar als er dan opeens een camera op je neus staat, dan is dat wel een ander verhaal.”

Kantelmoment

“Voor mij is er een kantelmoment gekomen op mijn 24ste, toen ik een paar mensen leerde kennen die ook stotterden. Natuurlijk was het raar om toen ineens een live interview te geven voor Qmusic, maar ik kreeg nadien heel wat berichtjes van mensen in mijn omgeving die dat moedig vonden. Mijn vrienden vonden het dan weer grappig dat ik op Qmusic te horen was, omdat ze weten dat ik verknocht ben aan StuBru en Radio 1. Maar op het werk in Roeselare luisteren de collega’s naar Qmusic en ik dus ook. Onlangs haalden mijn vrienden nog een stuk uit mijn jaarboek van het Izegemse college naar boven, waarin ik had geschreven dat ik een hekel had aan druilerige dagen en…. VTM.” (lacht)

Davy is niet alleen erg gehecht aan zijn vrienden maar ook aan zijn familie. “Mijn zus had vroeger andere interesses, maar we zijn door de jaren heen wel meer naar elkaar toegegroeid. Mijn moeder vertroetelt me nog altijd heel graag. En zelfs al ben ik 33 jaar, toch laat ik dat nog wel toe. Ik vind dat stiekem nog niet zo erg.”

Blind Getrouwd, vanaf zondag 14 februari om 19.55 uur op VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier