‘k En Brugge In M’n Herte in deze week ‘Brugse keppe’ bij VBRO

Frederik Thomas, zaakvoerder van VBRO.© Davy Coghe
Frederik Thomas, zaakvoerder van VBRO.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Vrije Brugse Radio Omroep VBRO bestaat veertig jaar. De geschiedenis van deze regionale radio loopt parallel met de carrière van Benny Scott, die in 1981 het liedje ‘k En Brugge In M’n Herte uitbracht. De radio zal deze week om de drie uur het nummer spelen.

“Wist je dat Benny Scott voor 1981 Engelstalige country en rock’n roll zong?”, vraagt Bruggeling Frederik Thomas (51), die sinds 1991 de zaakvoerder van VBRO is. Deze lokale radio werkt mee aan het project ‘k En Brugge In M’n Herte van Brugsch Handelsblad. Het gelijknamige liedje van Benny Scott wordt als ‘Brugse Keppe’ – zeg maar de hotshot van de week – om de drie uren gedraaid. Bovendien zendt VBRO interviews met Benny Scott uit en wordt aandacht besteed aan diverse intiatieven van deze Brugse solidariteitscampagne, zoals de petitie om hiervan het officieel Brugs volkslied te maken.

“Benny Scott heeft dat Brugse liedje in 1981 voor het eerst live gespeeld tijdens een concert op het Simon Stevinplein, ten tijde van burgemeester Frank Van Acker. Het was de B-zijde van een liedje over de Brugse reitjes. De A-zijde werd live niet echt gesmaakt door het aanwezige schepencollege, want Benny Scott uitte kritiek op de stank van de reitjes. Pas twee jaar later, toen ‘k En Brugge In M’n Gerte op de Brugse elpee ‘Met héél m’n herte’ stond, werd het pas een echte hit.”

Brugse legende

“Voor mij is het een brok jeugdsentiment. Het was de allereerste elpee die ik als tiener kocht. Samen met ‘Thriller’ van Michael Jackson! Zo zie je maar dat ik een brede muzikale smaak heb”, glimlacht Frederik Thomas.

De carrières van Benny Scott en VBRO verliepen parallel, de zanger was een graag geziene gast in de radiostudio’s. “Benny is in de loop der jaren een goede vriend geworden, we zien elkaar geregeld privé. Hij is een levende Brugse legende in het post-Willy Lustenhouwertijdperk. Zelf had hij nooit gedacht dat zijn zangcarrière zo’n wending zou krijgen. Tot op vandaag is hij populair op jubilea in Brugge. En tijdens zijn jaarlijks concert op de Markt zingt iedereen zijn hits mee”, aldus Frederik Thomas.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.