Jonge kunstenaars in de Roeselaarse Directeurswoning

Jonge afgestudeerde Masters in de Kunsten exposeren in De Directeurswoning. © (Foto Jos)
Redactie KW

Tot eind februari is in De Directeurswoning werk te zien van jonge beloftevolle kunstenaars. De expositie werd samengesteld door de LUCA School of Arts en toont een selectie van afgestudeerde Masters in de Kunsten.

LUCA School of Arts is de enige kunsthogeschool in Vlaanderen en een referentie in het hoger kunstonderwijs.

De school bundelt de kracht en de expertise van vijf gerenommeerde instellingen op evenveel campussen verspreid over Brussel, Genk, Leuven en Gent. Het zijn Sint-Lukas Brussel, Narafi, C-Mine, Sint-Lucas Gent en het Lemmensinstituut. Op die plaatsen worden ruim vijftig studietrajecten in audiovisuele kunsten en technieken, beeldende kunsten, interieur, bouwkunde, design, muziek en drama aangeboden. De studenten krijgen docenten die meteen ook kunstenaar zijn.

Curator Filip Luyckx: “Een kunstenaarsloopbaan is meestal weinig spectaculaire zelfs voor de grootste namen. Er wordt veel gewerkt in het atelier. In de snel wisselende kunstscène kent een groot deel van het kunstpubliek de nieuwe namen niet meer. Hun roem blijft bescheiden in vergelijking met de popsterren, de sport- en mediafiguren. Het grote geld wordt elders verdiend.”

STAALKAART

“Blijven voortwerken en tentoon stellen gedurende decennia vergt veel moed en flexibiliteit. Wat we tonen in Roeselare is geen retrospectieve die uitgaat van vaste waarden maar een initiatief met jonge kunstenaars die momentopnames tonen. Mijn selectie richt zich op de kwaliteit van het tentoongestelde afstudeerwerk. Wat zeker meespeelt zijn de visuele kwaliteiten, de voldragen visie, de persoonlijke positionering tegenover bestaande kunst.”

“De tentoonstelling vormt een representatieve staalkaart van aankomende kunstenaars. Zo’n expositie geeft geen voorspellende waarde maar toch zien we dat vele geselecteerden uit vorige edities hun kunstenaarschap sterk wisten uit te bouwen”, besluit Filip Luyckx.

RONDLEIDING

In De Directeurswoning is werk te zien van Eléonore Benini, Alina Cristea, Kaat De Clercq, Eva Dinnewith, Gary Farrelly, Marjolein Guldentops, Fabrice Souvereyns, Lien Van Ranst en Lieselotte Vloeberghs.

De tentoonstelling is gratis te zien van woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur tot en met zondag 25 februari.

Op 8 februari is er een rondleiding die wordt geleid door curator Filip Luyckx in aanwezigheid van de kunstenaars. Inschrijven voor deze activiteit is noodzakelijk en kan via de website van De Directeurswoning.

Meer info en inschrijven op www.dedirecteurswoning.be.

(BCR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.