Jonge kunstenaars gaan confrontatie aan met werk José Vermeersch

José Vermeersch blijft inspireren. © foto Frank
Redactie KW

De tentoonstelling ‘De gebroken houtdraad’ was gepland in het voorjaar maar werd door de coronapandemie verschoven naar deze maand. Met de expo, waarin de confrontatie aangegaan wordt met vier jonge kunstenaars, belicht de vzw AtelierJoseVermeersch een onbekend aspect van Vermeersch.

Zoals bij veel culturele organisaties is het ook voor de vzw AtelierJoseVermeersch Lendelede aanpassen en overleven in deze coronatijden. De geplande expo in het voorjaar werd afgevoerd, maar uitstel was geen afstel: op zaterdag 12 september opent de tentoonstelling de deuren.

“In de tentoonstelling ‘De gebroken houtdraad’ belichten we een kleine greep uit het toegepast werk van José Vermeersch, die in 1997 is overleden, in confrontatie met vier jonge kunstenaars/illustratoren”, zeggen de initiatiefnemers.

“De naam van de tentoonstelling staat voor een term uit de houtimitatie. Een schildertechniek die José toepast in zijn werk, en in zijn prille beroepsjaren met twee broers als decoratie- en huisschilder uitvoert. Het roept tevens een poëtisch beeld op, dezelfde poëtische eenvoud die ook zichtbaar is in zijn toegepast werk. Naast beeldhouwer, keramist en schilder was José Vermeersch een duivel-doet-al die zich ook interesseerde in architectuur, design, mode, ontwerp, interieur,…”

Mensen en honden

Het is pas in 1968 dat de veertiger José Vermeersch start met het werk dat hem beroemd zal maken: zijn keramieken van mensen en honden.

Ze spreken een groot publiek aan en het succes van zijn beelden laat hem eindelijk toe om van zijn kunst te leven. Toch blijft José allerlei vormen van toegepaste kunst beoefenen zoals boekillustraties, architectuur, juwelen en tapijten, zelfs een tekenfilm en hij blijft schilderen.

“In deze tentoonstelling laten we zien hoe de kiem van zijn beeldend werk soms ontstaan is in zijn toegepast werk en hoe ook in omgekeerde richting het ene het andere beïnvloed heeft”, leggen de organisatoren uit.

Keramisch antwoord

“Voor deze tentoonstelling werden vier jonge kunstenaars/illustratoren uitgenodigd in het keramiekatelier van José Vermeersch. Lukas Verstraete (Humo), Merel Cremers (NL), Stijn Felix (Humo) en Merel Van de Casteele werkten van december tot en met maart aan hun keramisch antwoord. Dit idee kwam er naar aanleiding van het ‘Zomers Vakantiekamp in Lendelede’ in 1982 dat José in zijn eigen atelier organiseerde.”

“38 jaar na Josés eerste Keramisch Werkkamp zijn Merel, Lukas, Merel en Stijn in AtelierJoséVermeersch aan de slag gegaan met als insteek de dunne scheidingslijn tussen het toegepaste en het vrije. Hun interventies binnen de tentoonstelling zijn een antwoord op hoe zij vandaag met keramiek omgaan in een toegepaste context.”

De tentoonstelling, die ook op de lijst van Open Monumentendag prijkt, loopt van 12 september tot en met 4 oktober, telkens op zaterdag van 14 tot 18.30 uur en op zondag van 10 tot 18.30 uur in de Lampernisbeekstraat 3x. Er wordt ook een catalogus uitgebracht.

Info: www.atelierjosevermeersch.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.