https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jonge artiesten geven zichzelf een platform op Vis in de Leie

Lokale muziek en kunst op het nieuwe festival 'Vis in de Leie'. Op de foto zien we Louise Mortier, Camille Mortier, Jonas Delabie, Julien Mortier, Matthijs Declercq en Ewout Impe van JC Ten Goudberge. © SLW
Redactie KW

Vijf twintigers uit Kortrijk stampen hun eigen festival ‘Vis in de Leie’ uit de grond. Het collectief dat zich ‘Bakvis’ noemt vond in JC Ten Goudberge de ideale partner om dat te doen. Op 8 maart krijgen een aantal minder gekende bands het podium, tussendoor kunnen de bezoekers genieten van het werk van lokale kunstenaars.

Ze zijn jong, creatief en gezond ambitieus. Camille Mortier (23), Louise Mortier (27), Mathijs Declercq (27) zanger van Delver, Jonas Delabie (25) en Julien Mortier (25), beiden gitarist bij Mamut noemen zich Bakvis. Ze organiseren op 8 maart in Jeugdclub Ten Goudberge hun eerste project Vis in de Leie, meteen een echt festival. “Het wordt een mix van lokale muziekgroepen en kunstenaars, de toegang is gratis. Ons doel is om jong, lokaal talent samen te brengen, te ondersteunen en een platform te bieden om op te treden. Want we hebben zo het gevoel dat er te weinig gedaan wordt voor kleine bands“, verklaart Camille de keuze om hun eigen festival op te richten. “Als het er niet is dan doen we het maar zelf”, valt zus Louise haar bij.

Wit Blad

Het platform en de ondersteuning vonden de Kortrijkse jongeren in JC Ten Goudberge in Wevelgem. Was er dan in Kortrijk geen degelijke ruimte te vinden? “Misschien wel, deze omgeving past echter perfect bij onze doelstellingen“, aldus Camille. “Er is voldoende technische en organisatorische knowhow. De optredens vinden plaats in de arena, terwijl het podium in gereedheid wordt gebracht voor de volgende groep kunnen de aanwezigen eens rondneuzen op de tentoonstelling in de voorzaal. Bovendien kunnen we gratis beschikken over de zaal, een niet onbelangrijke factor, zo lopen we geen financieel risico.”

Ook jeugdhuiswerker Ewout Impe van jeugdhuis Ten Goudberge is enthousiast. “Dit is de perfecte samenwerking. Met ons project Wit Blad moedigen we jongeren aan om hun creativiteit te tonen. In ruil ondersteunen wij hen waar mogelijk. Wat Bakvis hier brengt in de JC past helemaal in dit concept.”

Er is nog vis

Het nieuwe festival werd Vis in de Leie gedoopt. Enerzijds als eerbetoon aan Johny Turbo. Anderzijds willen ze beklemtonen dat er nog wel degelijk vis in de Leie zit. Dat de regio nog wel degelijk heel wat jong artistiek talent verbergt. “Net daarom willen we ons eigen festival lanceren”, aldus Mathijs Declercq. “Al te vaak krijgen lokale bands enkel een podium in het kader van een wedstrijd zoals RockRally. Daar willen wij verandering in brengen, wij willen het publiek nieuwe muziek, nieuwe artiesten en kunstenaars leren kennen die wij alvast de moeite vinden.”

De line-up is al bekend. De bands The Lit Life’s Death, Delver, Mamut en Page Down mogen de aftrap geven voor de eerste editie. Cis Deman, de gitarist van Stake, het vroegere Steak Number Eight, zal de afterparty verzorgen. Kunstenaarscollectief Syl, fotografen Kay Lacombe van de Kreun en Camille Mortier en kunstenares Gerrit Erweetn zorgen voor de artistieke inkleding van de avond. V_Fox zal aanwezig zijn met een tattoo booth, wie dat wil kan zich een tijdelijke tattoo laten zetten. Wie nieuwsgierig is naar dit gloednieuwe festival voor creatievelingen haast zich op 8 maart naar jeugdclub Ten Goudberge, de ingang is gratis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten