Jong kunstenaarsduo wint 9de Nationale Prijs voor Schilderkunst Louise Dehem

Flexboj & L.A - Untitled. (Foto Peter Stuijk)
Flexboj & L.A - Untitled. (Foto Peter Stuijk)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Flexboj & L.A. zijn de eerste laureaat voor de 9de Nationale Prijs voor Schilderkunst Louise Dehem. De prijs voor de beste Ieperse inzending, uitgereikt door de Ieperse Cultuurraad, ging naar Leen Goemaere voor haar werk ‘Drone over bos 3’

De vijfjaarlijkse Nationale Prijs voor Schilderkunst van de Stad Ieper, brengt hulde aan een van de meest getalenteerde kunstenaars uit de vorige eeuw en wil jonge kunstenaars die actief zijn in de schilderkunst stimuleren. De oproep voor deze 9de editie werd uitgestuurd in 2020, maar de bekendmaking werd – door het coronavirus – uitgesteld tot begin 2021.

Vier laureaten

Uit de vele inschrijvingen selecteerde de jury uiteindelijk vier laureaten. De eerste prijs werd toegekend aan Flexboj & L.A., een jong Gents kunstenaarsduo bestaande uit Nathan van de Vijver en Lander Allaert. De jury prees de winnaars voor de frisheid, de energie en de vrijheid van hun werk dat een hoge dosis rock-‘n-roll uitstraalt. Aan deze eerste plaats is een geldsom verbonden (3000 euro) maar ook een eigen tentoonstelling in Het Perron in een volgend cultuurseizoen. Bovendien wordt het winnende werk opgenomen in het kunstpatrimonium van de Stad Ieper.

Stien Mignauw, een kunstenares uit Lievegem, ontving voor haar werk ‘Jo’ de tweede prijs van de jury. Véronique Jansseune uit Brugge kreeg van de jury de derde prijs voor haar werken ‘Suburbs’ en ‘Spel van licht en donker’. Sarah De Vos, Marnix Beirlandt en Laurence Durieu kregen van de jury een eervolle vermelding.

205 inzendingen

“Voor deze editie ontvingen we niet minder dan 205 inzendingen vanuit heel Vlaanderen”, zegt schepen van cultuur Valentijn Despeghel (SP.A). “Deze recordcijfers bewijzen de noodzaak aan dergelijke type kunstconcours en blijvende investeringen in de kunstscene. Ieper is op dat vlak bijzonder ambitieus, gezien we tegen eind dit jaar een kunstenhuis willen realiseren in de kapel en aanpalende ruimten van het Bellegodshuis in de Rijselstraat. Met dit kunstenhuis willen de beeldende kunsten prominenter in beeld brengen in de Westhoek.”

Lees verder onder de afbeelding.

Leen Goemaere - Drone over bos 3. (Foto Peter Stuijk)
Leen Goemaere – Drone over bos 3. (Foto Peter Stuijk)

De prijs voor de beste Ieperse inzending, uitgereikt door de Ieperse Cultuurraad, ging naar Leen Goemaere voor haar werk ‘Drone over bos 3’. De professionele Ieperse jury, die over deze prijs besliste, verduidelijkte de selectie als: “Het werk van Leen Goemaere is modern, heel rijk en voldragen. Het is heerlijk mysterieus, met het kleine gebouwtje op de achtergrond en het neemt de toeschouwer onmiddellijk mee in een eigen sfeer, een verhaal.”

Tentoonstelling

De Prijs voor Schilderkunst Louise Dehem is een samenwerking tussen de Stad Ieper, de Cultuurraad Ieper, het Yper museum, dé Academie en Cultuurcentrum Het Perron met financiële steun van de Vlaamse overheid. Binnenkort stelt cultuurcentrum Het Perron de winnaars en hun werken online voor via een korte infodocumentaire. De werken van de 33 kunstenaars die finaal werden geselecteerd door de jury, zullen te zien zijn tijdens de tentoonstelling ‘Louise Dehem’ die plaats vindt in Het Perron van 23 april tot 22 mei 2021. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier