Jonathan D’Hondt wint cultuurtrofee in Anzegem: “In Het Muziekhuis stimuleren we talenten”

Jonathan D'hondt van het Muziekhuis heeft de Cultuurtrofee Anzegem gewonnen. Hij kreeg een kunstwerk als prijs (zie foto). Het Muziekhuis bestaat tien jaar en heeft onder meer een popmuziekschool, een theaterschool, repetitieruimtes, een studio en geeft diverse workshops. © AD
Redactie KW

Jonathan D’Hondt dat is bijna synoniem voor muziek in de Anzegemse regionen. Hij is in alle omstandigheden wel te vinden achter de piano of dat nu voor een optreden met Jelle Cleymans is, een bedrijfsreceptie, huwelijk of optreden van zijn eigen muziekschool Het Muziekhuis. Het Muziekhuis mocht het tienjarig jubileum vieren en Jonathan mocht dit jaar ook de Anzegemse cultuurprijs in ontvangst nemen. Hoog tijd om eens terug te blikken op zijn muzikale carrière.

Eén ding is zeker: “Mijn boekhouder zei van in het begin dat ik er niet rijk van ging worden -en dat was ook nooit de bedoeling-, maar wat we hebben kunnen verwezenlijken met Het Muziekhuis: daar ben ik echt gelukkig mee”, aldus de cultuurprijswinnaar. Jonathan kreeg de liefde voor de muziek van kinds af aan mee via zijn vader Roland. Op zevenjarige leeftijd trekt Jonathan al naar de muziekschool in Anzegem om piano en harmonie te studeren. Vader Roland zit naast hem aan de piano om zijn oefeningen op te volgen en Jonathan gaat ook aan de slag met cassetjes waarop hij zijn oefeningen inspeelt.

“Ik volgde op de middelbare school informatica. Een logische stap was dus dat ik zou kiezen voor een hogere opleiding in de richting van elektronica. Maar op de tweedehands boekenverkoop liep het al mis. De leerling waarvan ik mijn boeken kocht, ging muziekproductie studeren aan het conservatorium in Gent, een nieuwe opleiding. Ik was mijn informatica-opleiding snel vergeten. Het hoeft niet altijd zo logisch te zijn, als je maar kiest wat je graag doet. Het jaar erop deed ik mijn toelatingsexamen en mocht ik aan de opleiding beginnen”, vertelt Jonathan.

“Eurosong for kids, The Voice en ook Idool kwamen kandidaten zoeken in Het Muziekhuis”

“Muziek was in die tijd geen gemakkelijke keuze maar ik kreeg steun van thuis uit. Ik zat in een goede lichting. Ik studeerde bijvoorbeeld samen met Lady Linn. Ik bouwde een netwerk uit en ging overal spelen. Ik ga niet beweren dat ik de beste pianist ben die er te vinden is, maar de mensen kunnen op mij rekenen. En het mooiste dat uit dit muzikale verhaal voortgekomen is, is Het Muziekhuis”, gaat Jonathan verder.

Zo is er maar één

Met zijn muziekschool heeft Jonathan niet altijd een gemakkelijk pad kunnen bewandelen: “Onze school is zelfs een tijdje verzegeld geweest, waardoor we in de lokale school moesten gaan lesgeven. Ieder les opnieuw moesten de banken weer uitgezet worden en opgeruimd worden, geen gemakkelijke opgave op dat moment. In die tijd kwam ik met mijn eigen groep Fosco ook op de nationale televisie in het programma ‘Zo is er maar één’. Zo’n dingen zorgden ervoor dat ik kon doorzetten. Maar omdat het moeilijk geweest is, weet ik vandaag nog meer te appreciëren wat we hebben kunnen realiseren.”

Ondertussen wierp Het Muziekhuis al heel wat vruchten af: Eurosong for kids, The Voice en ook Idool kwamen kandidaten zoeken voor hun programma in de school van Jonathan. “Het is echt een Muziekhuisfamilie geworden zoals ik het gedroomd heb. Leerlingen worden leraars. Leerlingen en leraars organiseren samen. Ook buiten de muziekschool om. Het Muziekhuis is een muziekbolwerk geworden waar heel wat kruisbestuivingen gebeuren en we van elkaar leren en groeien.”

Vrienden

“Het gaat ook verder dan muziek alleen. Als er opgetreden wordt, komt de hele familie richting Muziekhuis. Leerlingen worden vrienden. Ook de toneelvleugel in Het Muziekhuis werd uitgewerkt door mijn rechterhand Aude Dewerchin. Zij zorgde al voor heel wat theatervoorstellingen waar het stuk volledig in functie van de leerlingen geschreven wordt. Vorig jaar trok onze voorstelling drie volle zalen in CC De Stringe.”

En dat is waar Jonathan het meest trots op is: “Er wordt altijd vertrokken vanuit onze leerlingen. We willen hun talenten stimuleren en ze een kans geven om te groeien in wat ze het beste zijn. Daarmee wil ik helemaal niet zeggen dat een klassieke opleiding verkeerd is, maar ik ben heel tevreden met hoe wij het kunnen aanpakken”, aldus Jonathan.

140 optredens per jaar

Naast de muzieklessen die Jonathan geeft en het runnen van zijn muziekschool, vindt Jonathan ook nog eens tijd om 140 keer op te treden in het jaar en dat zeker niet met de minste artiesten: Van Laura Tesoro, Kris De Bruyne tot Barbara Dex en zo veel meer. Als zevenjarige trok Jonathan naar de muziekschool in Anzegem, als 37-jarige kan hij terugkijken op een muziek- en toneelschool van 10 jaar die zo’n 300 leerlingen huist. De kleine jongen met zijn cassetjes is een muziekster geworden. Een terechte cultuurprijswinaar.

(AD)

Bio

Privé: Jonathan D’Hondt (37) is getrouwd met Melanie Vaernewyck (32). Ze hebben samen een dochtertje Lauren (1,5) en wonen met zijn drietjes in Oosthoek in Grijsloke.

Opleiding/Loopbaan: Jonathan studeerde Muziekproductie aan het conservatorium in Gent. Hij startte het Muziekhuis op in Anzegem en is daarnaast freelance muzikant.

Vrije tijd: Veel vrije tijd is er niet meer over, maar als het kan, trekt Jonathan er graag op uit samen met zijn gezin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier