Joke Raes geeft (inter)nationale kunstenaars een platform voor Pre-Triënnale Brugge

Je kan dit weekend het werk gaan bekijken. © SVV
Stefaan Van Volcem

Voor de achtste editie van PLATFORM gaven de organisatoren van de Pre-Triënnale Brugge 2020 een artistieke blanco cheque aan de 37-jarige, naar Gent uitgeweken Brugse kunstenares. Joke Raes selecteerde maar liefst zestien (inter)nationale kunstenaars die een werk creëerden rond het onderwerp TraumA.

Al sinds vrijdag 10 juli kun je in PLATFORM, een modulair paviljoen recht tegenover de kerk van Sint-Michiels (ter hoogte van de Rijselstraat 98), terecht voor eigentijdse beeldende kunst van wekelijks wisselende artistiekelingen.

Zestien kunstenaars

Voor de achtste editie is Joke Raes aan zet. Het maken van tekeningen, sculpturen en installaties combineert ze met een lesopdracht aan de Academie Kunsthumaniora Brugge. Voor PLATFORM #8 kleurt ze buiten de lijnen van haar kunstenaarschap om een tentoonstelling te cureren. Ze selecteerde liefst zestien namen. In alfabetische volgorde: Che Go Eun, Nick Ervinck (uit Lichtervelde), Maartje Folkeringa, Inger Heeschen, Brecht Heytens, Stéphanie Leblon, Rebekka Löffler, William Ludwig Lutgens, Thibo Moreels (uit Tielt), Sara Plantefève-Castryck, Mathias Prenen, Luth Lea Roose, Boy & Erik Stappaerts, Jonas Vansteenkiste (uit Kortrijk), Robin Vermeersch (uit Waregem) en Tinne Zenner. “Samen nemen ze ons mee op een verrassende reis tussen droom en werkelijkheid, tussen realiteit en verbeelding”, stelt Raes.

Venster vol kaartjes

Haar brede selectie zorgde ook voor een brede waaier aan technieken, van video over keramiek en porselein tot geborduurd werk. In aanloop naar deze tentoonstelling gaf Raes ook iedereen de kans om enkele vragen op een kaartje met een potlood, een pen, een penseel of – jawel – een lipstick met een rode kleur te beantwoorden. Vragen als ‘Wat schuilt er onder je huid? Wat verbergt je gevel? Wat leeft er onder de tegels in de straat? Het resultaat: een venster vol kaartjes.

PLATFORM #8 kun je nog op zaterdag 5 en zondag 6 september gaan bekijken, telkens van 14 tot 18 uur. Gratis toegang.

Info: www.triennalebrugge.be en www.jokeraes.org

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.