Joke Lannoo blikt terug op De Mol: “Plots vroegen mensen om een selfie in de Colruyt”

Joke Lannoo: "De spanning van vorig jaar komt helemaal terug." © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Vanavond start De Mol met Ooigemnaar Martijn Loosvelt opnieuw met een streekgenoot in de rangen, maar vorig seizoen was Joke Lannoo een van dé smaakmakers. De start van het nieuwe seizoen doet bij de dierenartse warme gevoelens opborrelen. “Dit blijft met voorsprong het meest zotte dat ik ooit heb ondernomen.”

De winst was weggelegd voor Lloyd en Mol van dienst was Pieter – toeval of niet: óók twee West-Vlamingen – maar Joke Lannoo (33) kleurde zonder twijfel het vorige seizoen van een van de populairste televisieprogramma’s op onze Vlaamse televisie. “Ik moest als voorlaatste afvaller voor de start van de finale afscheid nemen van het spel” zegt ze. “Maar het was genieten. Van de allereerste tot de laatste seconde.”

Weg van de wereld

Joke stuurde pas op de laatste dag van de inschrijvingen haar kandidatuur in. “Op mijn verjaardag, 3 mei 2017”, glimlacht ze. “Waarom? Ik vond die spelletjes gewoon supercool. Ik ben een megafan van het programma. Ook de ‘oude’ seizoenen heb ik als tiener verslonden. Maar echt hoge ambities koesterde ik niet. Er waren meer dan 11.000 inschrijvingen. Wat was de kans dat ík, een eenvoudig West-Vlaams meisje, erbij zou zijn? Maar toen ik in oktober 2017 het goeie nieuws kreeg, was ik even weg van de wereld. Ergens ging toch een stoute droom in vervulling.”

Het enige waar ik écht nerveus voor was, was de manier waarop ik op televisie zou overkomen. Maar dat bleek allemaal geweldig goed mee te vallen

Toen moest Joke haar deelname nog verzwijgen voor alles en iedereen. “Enkel mijn zus Fien en mijn ouders waren op de hoogte. Voor de buitenwereld was ik, tijdens de drie weken durende opnames in Mexico, zogezegd aan het werk in Bahrein. Erg onlogisch klonk dat niet, want als dierenarts werk ik heel vaak in het buitenland. Ik heb een vaste stek in Ashford in Engeland, maar was ook al in Thailand aan de slag. Geen kat die ervan opkeek dat Joke plots in Bahrein zat”, grijnst ze. “Vijf dagen voor het einde van de strijd lag ik echter uit het spel. Gelukkig kon ik toen even naar mijn job in Engeland en zo kwam ik toch netjes ‘op tijd’ thuis in Tielt. Twee dagen later was ik alweer aan het werk in Engeland. Razendsnel back to reality, dus.”

Last van mijn schouders

Aan De Mol houdt Joke niks dan goeie herinneringen over. “Dit blijft met voorsprong het meest zotte dat ik ooit heb ondernomen”, geniet ze nog na. “Ik waagde in eerste instantie mijn kans om de reis zelf te beleven, het hele Mol-verhaal was een grandioze extra. Ik krijg het nog altijd warm wanneer ik aan die periode terugdenk.”

Pas tijdens de paar weken voor de start van De Mol begon Joke wat zenuwen te krijgen. “Ik wilde het stilaan wel van de daken schreeuwen dat ik deelnam“, lacht ze. “Ik was echt blij toen ik het mocht vertellen, alsof er een last van mijn schouders viel. Het enige waar ik écht nerveus voor was, was de manier waarop ik op televisie zou overkomen. Maar dat bleek allemaal geweldig goed mee te vallen”, knipoogt ze.

Eén mysterie blijft: wie zorgde voor het stratenplan van Mol in Tielt?

Dankzij De Mol schopte Joke het in een recordtempo tot Bekende Vlaming. “Echt, dat was raar. Als nobele onbekende krijg je in de Colruyt plots de vraag om een selfie te nemen en wildvreemden spreken je aan. En het gekke is: sommigen stonden te trillen toen ze een foto namen. Alsof ik een wereldster was, of zo… Pas dan besef je hoeveel mensen er naar De Mol kijken. In de supermarkt keken sommigen zelfs naar wat ik in mijn winkelkar legde. Op de duur begon ik zelfs gezonder te shoppen! Maar gaandeweg ebde die aandacht wel weg. Gelukkig maar. Tijdens Rock Werchter en aan de grote schermen tijdens het WK voetbal was er nog een kleine opstoot, maar nu ben ik weer de anonieme Joke. En dat gaat me nog altijd het best af. Af en toe zie je nog eens de kopjes draaien, maar ik word niet meer aangesproken.”

Dubbele rollercoaster

Met de kandidaten van vorig seizoen heeft Joke nog altijd een erg goeie relatie. “We horen elkaar regelmatig en spreken af en toe nog eens af. Die band blijft, hé. In feite hebben we die rollercoaster twee keer samen beleefd. De eerste keer in Mexico zelf en daarna nog eens opnieuw toen alles hier uitgezonden werd. Ik herinner me nog levendig dat ik, daags na de finale, met Baha en Lloyd door Antwerpen wandelde en er plots een bus met schoolgaande jeugd stopte. Oorverdovend gekrijs. Alsof ze net Justin Bieber gezien hadden.

Het nieuwe seizoen zorgt voor kriebels bij Joke.

“Die spanning komt terug”, zegt ze. “En al die mooie momenten flitsen weer door mijn hoofd. Ik denk ook dat ik nu iets aandachtiger het verloop zal volgen. Mét Molboekje naast me, want ik zal ook enkele keren in Café De Mol te zien zijn. En dan ben je best goed voorbereid. Of ik de Mol dit jaar wél zal kunnen ontmaskeren? (lacht) Ik vond het allesbehalve erg dat het me vorig jaar niet gelukt is. De magie rond het hele spel is veel belangrijker. En die zal er nu ook zijn. Er is slechts één mysterie dat ik nog altijd niet heb kunnen ontrafelen. Net voor De Mol vorig jaar van start ging, was hier in Tielt een stratenplan van Mol te zien. Maar zowel ikzelf als Vier hebben daar niks mee te zien. Ik blijf me nog altijd afvragen wie daar dan wél achter zit.”